"Газпром" хоче щоб Україна повертала газові борги за рахунок транзиту газу через її територію

"Газпром" пропонує внести зміни в російське законодавство, щоб отримати можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу «Нафтогазу» за газ

З проханням дозволити взаємозалік вимог по оплаті транзиту і газу «Газпром» звернувся в листі до президента Володимира Путіна 20 серпня, після чого президент доручив уряду опрацювати це питання, пишуть "Ведомости".

Джерело видання, близьке до «Газпрому», підтвердив, що таке звернення було. 

Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і Центробанк підтримали цю пропозицію. "Поправки виправдані в зв'язку зі сформованою ситуацією на території України і для забезпечення захисту державних інтересів та інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності", - йдеться у відгуку Росфіннадзору.

«Газпром» 13 серпня в своїй звітності за II квартал повідомляв, що через великий борг України з нею можуть «з'явитися негрошові форми розрахунків за газ», але суть не розкривалася. Зараз борг «Нафтогазу» перед «Газпромом» становить $ 5,3 млрд. 

"Згода "Нафтогазу" для здійснення взаємозаліку і не потрібна", - стверджує джерело близьке до «Газпрому». З іншого боку, якщо тристоронні газові переговори завершаться успішно, то можливість взаємозаліку дозволить «Нафтогазу» частково зменшувати борг в рахунок транзитних платежів. Але якщо переговори ні до чого ні призведуть, а від взаємозаліку Україна відмовиться, можливість оплати транзиту живими грошима буде розглядатися «в залежності від ситуації».