Україна на ОБСЄ: Росія порушила всі 10 Гельсінських принципів

Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ Олег Зарубінський заявив, що Росія порушила всі 10 Гельсінських принципів

"Я не буду свідомо рефлексувати на відверту пропаганду, яка щойно прозвучала (виступ очільника російської Держдуми Сергія Наришкіна, - Ред.). Ви знаєте що таке пропаганда і агітація і ви знаєте, що були й інші країни, які це робили", - сказав Зарубінський під час свого виступу, передає Еспресо.TV.

"Я не буду спростовувати нісенітниці. Я як історик і політолог добре знаю, що деякі політики виходять з принципів: "якщо факти не відповідають нашій концепції, тим гірше для фактів". Я буду спиратися на факти, але мені важко це робити, тому що мене долають емоції, тому що на території моєї країни вбивають з російської зброї моїх громадян. Загинули мої громадяни не від рогаток і пістолетів, а від танків, гаубиць. Вони повітряно-крапельним шляхом не потрапляють в Україну, не через Польщу чи Туреччину, ви прекрасно знаєте через який кордон вони потрапляють до рук бойовиків. І не тільки бойовиків, тому що і міжнародні організації підтвердили, що на Україні є російські війська. Коли ми українське питання обговорювали в Баку, ми говорили про бойовиків на Донбасі, тепер вже російські війська там є", - заявив Зарубінський.

Він процитував Главу ОБСЄ, президента Швейцарії Дідьє Буркхальтера, який сказав, що "Гельсінські принципи не підлягають перегляду" і нагадав, що на засіданяі 23-ої сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка проходила в червні у Баку було підтверджено, що Росія порушує Гельсінські домовленності.

"У Баку наша асамблея проголосувала за резолюцію: "Очевидне, грубе, невиправлене порушення Гельсінських принципів Російською Федерацією". Хоч один пункт з цієї резолюції прийнятий? РФ порушила всі десять гельсінських принципів. Пункт четвертий виправлений? Розмовляти будемо? Переговори вести? Але переговори не виправляють дію резолюції, тому що резолюція - це рішення і її повинні виконувати. Вона була ухвалена переважною більшістю голосів!", - наголосив Зарубінський. 

Також він зазначив, що за три місяці, які минули з сессії ОБСЄ, нічого не змінилося.

"Я хочу відштовхнутися від роздумів президента Конерви, який сказав, що Асамблея зберігає обережний оптимізм з приводу деескалації конфлікту в Україні - у мене немає підстав для оптимізму, навіть обережного. Мирний план президента Порошенка пропонував: негайне припинення вогню з усіх боків. Що ми маємо? За вчорашню добу вбито два українських військовослужбовця, 9 поранено, постраждали мирні жителі. Загинули в цілому більше 30 українських службовців за час після мінських домовленостей. Немає миру. Давайте на "чорне" казати "чорне", а на "біле" - "біле". Тисячі українців знаходяться в полоні, серед них політичні в'язні - льотчиця Савченко і культурний діяч Сенцов. Їх не випускають", - зауважив Зарубінський.