Наливайченко: Терористи використовують есесівські методи, що залякати Донбас

Терористи беруть в полон та знущаються над людьми, щоб залякати українців та підкорити український Донбас

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

«Ми оприлюднили мапу концентраційних таборів, місць масових розстрілів і поховань на Донбасі. Всі ті злочини, які чиняться на Донбасі мають одну мету – залякування. Залякати і поставити українців на коліна, захопити нашу територію, захопити наші ресурси і фактично знищити наших людей. Фактично, застосовуються ССівські методи. Саме тому ніхто не дотримується жодних конвенції, саме тому під тортури попадають і поранені полонені, до них не допускають лікарів. Те, що в сюжеті звільнені хлопці розповідали, що їх не годували, це, безумовно, нелюдські умови, але ще не найгірший варіант. Є ями, є зварені підготовані тортурні кімнати в концтаборах, де людину фізично знищують, я вже не кажу про моральний бік.

Тих людей, яких ми звільняємо з полону, але яких ми не можемо показувати на телебаченні, бо це офіцери СБУ чи Збройних сил, до них застосовуються просто немислимі тортури, це неможливо витримати. І після звільнення найважче їм допомогти психологічно повернутися до нормального життя», - розповів голова СБУ.

«На нашу територію зайшли не просто агресори, а агресори-фундаменталісти – православні фундаменталісти, в головах яких ідея, що вони прийшли або знищити, або підкорити під свій «русскій мір». Ми зібрали і оприлюднили доказову базу, яка доводить, що на нашій території знову застосували «Бабин Яр», «Биківню», знову Донбас у концентраційних таборах, в заручниках», - наголосив Наливайченко.

Він також відзначив, що в переговорах про звільнення полонених виникають складнощі, бо терористи відмовляються діяти цивілізованими методами та використовують полонених з метою здирництва та наживи.

«Чому так важко звільнити їх? Бо ми діємо, як цивілізована держава, ми маємо заарештованих, згідно з судом (і терористів, і диверсантів). В СБУ немає дня, щоб не затримали 7-8 диверсантів як мінімум. Ми йдемо на все, щоб повернути з полону журналіста, волонтера чи військовослужбовця, не розрізняючи їх. Якщо є ціна питання, щоб змінити міру запобіжного заходу і віддати будь-яку людину, яка за законом може бути звільнена, не питання! «Всіх на всіх». Не торгуватися грошима, не паразитувати на біді людини», - сказав Наливайченко.