Експерти розповіли, що чекає на російську економіку, якщо Путін не заспокоїться

Зовнішньополітичне протистояння Росії в 2014 р призвело до скорочення зовнішньої торгівлі, девальвації, відтоку капіталу та вкладів населення, подальшого падіння інвестицій, придушенню споживання: зростання економіки в першому півріччі сповільнилося до менше 1% при прискоренні інфляції до 8%.

Якщо в III-IV кварталах зростання ВВП залишиться на рівні II кварталу, то за рік економіка покаже нульовий результат, поділилася розрахунками Наталя Акіндінова з Центру розвитку Вищої школи економіки, пишуть "Ведомости"

Стагнація в найближчі два роки - найбільш оптимістичний сценарій, що передбачає скасування санкцій в першому півріччі 2015. 

Збереження санкцій призведе до рецесії в 2015 і 2016 рр. Продовжиться відтік капіталу при прискореному знеціненні рубля, дефіцит ресурсів посилить спад інвестицій (до 5% проти 3% в 2014 р), а підвищена інфляція - падіння реальних доходів населення.

Бюджету не вдасться повернутися до політики підвищення зарплат, їх індексація, як і в 2015 р, буде нижче інфляції. До спаду споживання та інвестицій додадуться проблеми із сировинним експортом через ембарго на технології.

У 2015 р ВВП може скоротитися на 1,6%, в ​​2016 г. - ще на 0,3%. Якщо ж і ціни на нафту знизяться (з $ 100 до $ 85/бар.в середньому щорічно), то спад досягне 2,1% в 2015 р і 1,4% в 2016 р. 

Продовження протистояння призведе до посилення втручання держави в економіку і спробам компенсувати наслідки санкцій адміністративними заходами (контроль за цінами, за рухом капіталу), а також може викликати переділ власності на користь держкомпаній.

Економічний шок припав на момент, коли споживчий фактор економічного зростання вже вичерпувався, а інвестиційний ще не почав працювати.

Також, за словами експерті Вищої школи економіки, від відповідей на санкції страждає сама Росія. Ембарго на імпорт продовольства не тільки запустило нову інфляційну хвилю - в 2014 р воно додало інфляції 1,1 процентних пункта.

Повністю компенсувати провал не вдасться: імпорт продовольства, яке підпало під санкції країн впаде на 70-90%, з інших країн зросте лише на 10-50%.

Прийняте ембарго, за підрахунками експертів, рівносильно підвищенню тарифу з менш ніж 10% до понад 200%. Втрати реального ВВП Росії від цього ембарго складуть 0,6%, тоді як для країн Європи та США ефект близький до нуля, а країни Латинської Америки і Білорусія - у виграші.

Наслідки російських антисанкцій - зростання цін, зниження споживання домогосподарств та добробуту економіки в цілому.