Німеччина: Росія саботує мінські угоди

Німеччина звинувачує Росію в невиконанні домовленостей щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Про це сказав спецкоординатор уряду Німеччини з питань співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами Східного партнерства Гернот Ерлер, що побував в Москві, інформує "Коммерсант".

"Зараз багато європейських політиків, в тому числі й німецькі, розчаровані діями РФ і російського керівництва. Зараз мова йде про реалізацію угод контактної групи від 5 і 19 вересня. Але, на жаль, ми не бачимо, щоб Росія була активно залучена до їх втілення. Зокрема, за підсумками моїх переговорів у Москві мені неясно, як буде здійснюватися контроль кордонів. Очевидно, що у Росії є сумніви на цей рахунок: несподівано ставиться питання, які саме відрізки кордону маються на увазі, як далеко поширюється контроль, піднімається тема суверенітету РФ", - відзначає Ерлер.

Німеччину турбує той факт, що "ДНР" і "ЛНР" готують місцеві "вибори" на 2 листопада, всупереч мінським домовленостями.

"Ми практично не бачимо тиску Росії на людей, які контролюють Донецьк і Луганськ, щоб пункти домовленостей могли виконуватися крок за кроком. У Донецьку і Луганську мають намір провести власні вибори 2 листопада, що не передбачено угодами контактної групи. Це означає, що вони трактують домовленості як крок до незалежності, яка слідом за приєднанням Криму стала важким ударом для територіальної цілісності України", - вважає Ерлер.

Він також розповів, що в Москві йому відмовили у зустрічі з представниками Держдуми, що, на думку Ерлера, свідчить про небажання Росії йти на врегулювання.

"Це поганий знак, сигнал посилювання ситуації і того, що деякі відносяться до поточного положення нерозважливо, бояться взаємодіяти з іншою стороною", - зазначив представник Німеччини.