Росія готова поставити Україні 10 млрд кубів газу

Росія готова поставити на Україну до 10 млрд куб метрів газу, які необхідні для проходження осінньо-зимового періоду

Про це сказав міністр енергетики Росії Олександр Новак на зустрічі з прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим, передає ТАСС.

"Газпром" може поставити Нафтогазу мінімальні обсяги - 5 млрд кубів за системою takе-or-pay і в режимі передоплати, "Нафтогаз" зобов'язаний буде сплатити в режимі передоплати газ в обсязі 5 млрд куб метрів. 
При цьому додатковою аукціоном може бути ще 5 млрд. кубометрів, але вже не по системі take-or-pay, а по системі додаткових заявок, якщо такі знадобляться в результаті зимового проходження та температурного режиму ", - сказав Новак.

За його словами , Росія чекає відповіді від України за графіком погашення заборгованості за газ в розмірі $ 3,1 млрд. 

"В даний час наша загальна пропозиція з Єврокомісією розглядається українською стороною. Ми чекаємо відповідь", - зазначив Новак. 

Він підкреслив, що "таке пакетне рішення на 6 місяців може стати хорошим рішенням проходження осінньо-зимового періоду, надійного постачання європейських споживачів, і в даному випадку ми обговорили і ціну, за якою може бути поставлений газ". 

"Ця ціна складається на 6 місяців з знижки в розмірі $ 100 від поточної ціни контракту і становить $ 385 за тисячу кубометрів", - уточнив міністр.

Нагадаємо, 26 вересня в Берліні відбулися тристоронні переговори щодо україно-російського газового конфлікту. Про результати домовленостей читайте тут.