SWIFT не збирається відключати Росію від своїх серверів

Міжнародна платіжна система SWIFT не збирається відключати російські банки від своєї мережі в односторонньому порядку задля політичного тиску

"... SWIFT не прийматиме односторонніх рішень про відключення інститутів від своєї мережі через політичного тиску. SWIFT жалкує про чиниться тиск, а також спекуляціях в ЗМІ: і те, і інше може підірвати міжнародну роботу сервісів організації", - зазначено в офіційній заяві SWIFT, яку цитує Newsru.

Крім того, організація нагадує, що у неї немає повноважень приймати рішення щодо будь-яких санкцій. "Будь-яке рішення про введення санкцій проти інститутів, а також фізичних або юридичних осіб залишається в компетенції урядових структур і відповідних законодавчих органів. Організація SWIFT розташована на території ЄС і таким чином повністю підпорядковується чинному європейському законодавству. SWIFT не відповідатиме на індивідуальні дзвінки і заклики відключити фінансові інститути від своєї мережі ", - повідомляє прес-служба SWIFT.

Протягом останніх тижнів європейські та американські політики неодноразово закликали відключити Росію від SWIFT через ситуацію на Україні. Агентство Bloomberg повідомило наприкінці серпня, що прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон нібито домагається обговорення в рамках ЄС питання про перекриття Росії доступу до SWIFT.

В середині вересня ідею про відключення Росію від SWIFT у випадку ескалації ситуації на Україні підтримали європарламентарі. Наприкінці вересня дев'ять американських сенаторів звернулися в Мінфін США з проханням відключити від SWIFT російські банки, проти яких Вашингтон ввів санкції.