Головою антикорупційного бюро можуть призначити прокурора, який вів справи проти Колеснікова, - ЗМІ

Сьогодні парламент у першому читанні прийняв закон про створення Антикорупційного бюро. Головний претендент на пост глави НБР - Віктор Шокін

Про це повідомляє "Ділова столиця".

Виступаючи в парламенті, прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що завданням Антикорупційного бюро стане боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади. Прем'єр підкреслив, що це рішення стане однією з частин Антикорупційної стратегії влади. Після внесення в законопроект ряду поправок, його приймуть у другому читанні.

За даними "ДС", на цю посаду розглядається два претенденти - нинішні заступники Генпрокурора Віталія Яреми Олексій Баганець та Віктор Шокін. Для президента, як кажуть наші джерела, переважніше друга кандидатура. Порошенко і Шокін давно знайомі і добре знають один одного. 

Віктор Шокін народився 4 листопада 1952 року в Києві. Випускник Харківського юридичного інституту. Має значний досвід роботи слідчим. У 1998-2001-му рр. був слідчим з особливо важливих справ Управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури, потім - заступником Генпрокурора Святослава Піскуна.

Найбільшу популярність здобув розслідуванням "справи Колеснікова". Відразу після "помаранчевої" революції проти бізнес-партнера Ріната Ахметова Бориса Колесникова порушили кримінальну справу, йому інкримінували заволодіння із застосуванням здирництва акцій донецького торгового центру "Білий лебідь". Кримінальну справу порушував Шокін. 

Після перемоги Петра Порошенко на президентських виборах Шокін, незважаючи на пенсійний вік, був призначений заступником Генпрокурора. Його функція - нагляд в кримінальному провадженні.