Російські депутати хочуть змусити банки працювати в обхід Visa і MasterCard

До Держдуми Росії внесений законопроект, що зобов'язує всі банки, що випускають карти Visa і MasterCard, працювати через створювану Національну систему платіжних карт (НСПК)

Про це пишуть "Ведомости".

Згідно з документом, банки, які здійснюють грошові перекази з використанням карток міжнародних платіжних систем і самі платіжні системи будуть зобов'язані проводити операції і здійснювати платіжний кліринг через НСПК. Як саме це відбуватиметься, визначить Центробанк.

"НСПК буде операційним і платіжно-кліринговим центром, банки і МПС повинні взаємодіяти тільки з НСПК - нам необхідно розуміти, які процеси відбуваються на території Росії. В деяких країнах Visa і MasterCard вже працюють за такою схемою, наприклад у Туреччині", - цитує видання оджного із авторів законопроекту.

Законопроект також дає Visa і MasterCard відстрочку до 31 березня по внесенню в Центробанк страхового депозиту -25% від середньоденного обороту за попередній квартал, обов'язкового для платіжних систем, «які не є системно значущими». 

Зараз закон про національну платіжну систему зобов'язує системи формувати депозити з 31 жовтня. За задумом законодавців, ці внески мають стати запорукою безперебійної роботи міжнародних платіжних систем в Росії. 

На минулому тижні глава Центробанку Ельвіра Набіулліна заявила що російська влада обговорює можливість створення єдиного процесингового центру на базі НСПК, через який зможуть працювати в Росії та міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard. 

В які терміни може бути створений процесинговий центр на базі НСПК і яку відстрочку можуть отримати Visa і MasterCard, глава ЦБ не уточнила. 

Про забезпечення безперебійності роботи міжнародних платіжних систем в Росії влада задумалася після того, як навесні цього року, після введення санкцій з боку США, міжнародні платіжні системи заблокували операції по картах СМП Банку, АБ «Росія», ІнвестКапіталБанк і Собінбанку.