Заборонений в Росії фільм про Путіна виходить в український прокат

Стрічку Олександра Гентелева «Путінські ігри» про розкрадання мільярдів для підготовки Олімпіади в Росії вже показали в Голландії

Міжнародний фестиваль кіно та урбаністики "86" випускає в прокат новий фільм, повідомляє Gazeta.ua.

Це викривальна історія про розкрадання мільярдів при підготовці особистого проекту Путіна - Зимової Олімпіади-2014.

Прем'єра стрічки відбулася минулого року в Амстердамі на одному з найбільших міжнародних фестивалів документального кіно IDFA.

Продюсерці "Путінських ігор" Сімоні Бауман пропонували близько 1 мільйона доларів за те, щоб зняти фільм з показу.

Один з героїв "Путінських ігор" - колишній будівельник-підрядник Валерій Морозов, що втік у Лондон. Він розповідає режисерові про вимоги "відкатів" з олімпійських проектів, включаючи відкриті погрози в разі відмови "давати на лапу" чиновникам.

Коли Гентелев брав перше інтерв'ю у Морозова, той був у Лондоні гостем. Друге інтерв'ю, в 2013 році, відбулося, коли Морозов отримав в британській столиці політичний притулок.

Про фільм

Вперше за всю історію Зимових Олімпійських ігор змагання проводять на субтропічному курорті. "Сочі 2014" за витратами на підготовку – найдорожча Зимова Олімпіада, яка б'є всі рекорди за масштабами корупції та манії величі. Уявіть: за гроші, витрачені на будівництво 45-кілометрової дороги до Олімпійського селища запросто можна було вкрити її золотом або чорною ікрою. Режисеру вдалося поговорити з багатьма ключовими фігурами – від мера міста Сочі та корумпованих підрядників, сенаторів і лобістів, до президента Олімпійського комітету Росії. Ці розмови допомогли авторові пролити світло на масштаби розкрадань та екологічні наслідки Зимової олімпіади в Сочі.

Фільм «Путінські ігри» заборонений до показу в Росії. В Україні стрічка вийде на екранах кінотеатрів 9 жовтня.

Олександр Гентелев народився в Росії, закінчив Санкт-Петербурзький державний університет (диплом магістра філософії та психології) і Санкт-Петербурзьку кіноакадемію (диплом магістра в галузі кіно, театру та музики). У 1993 році емігрував до Ізраїлю. Режисер зняв 14 фільмів. Серед них – документальні стрічки, присвячені злободенним проблемам повсякденності й політичного життя Росії.