Експерт розповіла яким буде нове антикорупційне бюро

Директор центру протидії корупції Дарина Каленюк розповіла про те, якою буде діяльність антикорупційного бюро

Про основні засади діяльності новоствореного державного органу вона розповіла в студії Еспресо.TV.

"Головна проблема існуючих правоохоронних органів - це відсутність незалежності. Керівник прокуратури чи МВС може бути звільнений за політичними мотивами . Тобто якщо він не виконає завдання президенту чи уряду,  можна без проблем його звільнити, висказавши недовіру або в інший спосіб. В антикорупціфйному бюро ж є вичерпний перелік пунктів,  виключно за якими ця особа може бути звільнена",- вважає Каленюк.

Вона зауважила, що цей орган буде невеликикий, кількість людей буде близько 700 осіб. Головний фокус діяльності буде саме на розслідуванні фінансових злочинів, злочинів, які скоєні високопосадовцями. 

Також Каленюк розповіла про процес призначення головуючого антикорупційним бюро.

"Директор буде призначений конкурсною комісією, до якої будуть входити 9 чоловік. З ни 3 будуть від президенту, 3 від уряду, 3 від парламенту. Це будуть недержавні службовці, і саме вони проведуть конкурс. Після цього буде проведена співбесіда у прямому ефірі",- зазначила експерт.

Каленюк резюмувала, що практично будь-хто, хто має управлінський досвід, може подати документи на посаду керівника антикорупційного бюро.