Румунія погрожує націоналізувати завод російського "Лукойла"

Румунія може націоналізувати НПЗ "Лукойлу" в місті Плоєшті, який припинив роботу після серії візитів місцевих правоохоронців

Про це заявив в четвер президент Румунії Траян Бесеску агентству Bloomberg.

Він вже попросив уряд "підготуватися до націоналізації заводу". Бесеску також додав, що заява "Лукойлу" по заводу є "неприйнятною". 

"Порушення "Лукойлом" податкового законодавства можуть перевищити 230 млн євро. "Лукойл" може йти, якщо він не поважає закон", - сказав президент. 

Нагадаємо, 2 жовтня румунська поліція провела обшук на приналежному російської компанії "Лукойл" нафтопереробному заводі Petrotel в Плоєшті. Співробітники антикорупційного управління прокуратури в супроводі озброєного спецназу провели виїмку бухгалтерських документів, виставивши пости на території. 

Як повідомили журналістам у Національній антикорупційній поліції, слідчі дії "проведені в рамках розслідування з приховування від податків і відмивання грошей, збиток від яких оцінюється в 200 млн євро". У НПЗ маються накопичені збитки в розмірі близько 700 млн доларів. 

6 жовтня компанія призупинила роботу заводу у зв'язку з накладенням арешту на сировину і продукцію. Зупинка виробництва була викликана приписом влади Румунії, пов'язаним з проведенням слідчих заходів, які вступали в силу 2-3 жовтня. Потім "Лукойл" подав в румунський суд скаргу на арешт сировини і продукції румунського НПЗ в Плоєшті. НПЗ 7 жовтня почав процедуру технологічного запуску після призупинення процесу переробки. 

8 жовтня віце-президент "Лукойлу" з переробки і збуту Володимир Некрасов заявив, що висунуті проти румунської "дочки" російської компанії звинувачення не мають серйозних підстав. "Ми завжди були чесними платниками податків. Якщо й мали місце які-небудь зловживання, то винні - фізичні особи - будуть покарані. Ми надамо в цьому все необхідне сприяння слідству", - наполягає Некрасов. 

"Лукойл" займається імпортом нафти з Росії через портового оператора Oil Terminal, який належить Румунії. Поставлена сировина надалі переробляється на НПЗ Petrotel і продається на автозаправках, які контролює Лукойл". російської компанії. 

У Румунії "Лукойлу" належить понад 300 автозаправок. Він контролює близько 20% місцевого ринку нафтопродуктів. У 2012 році прибуток компанії в цій країні склала 1,34 млрд євро.