За Гран-прі "Формули-1" у Сочі Путін щороку платитиме $40 млн.

Гран-прі "Формули-1", яке відбудеться цими вихідними в Сочі, стане черговим дорогим іміджевим, але збитковим для російського бюджету заходом

Росія домоглася права провести гонку, в той час як багато країн відмовляються від цих дорогих змагань, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на top.rbc.ru.

За право провести змагання компаніям керівника «Формули-1» Бернарда Екклстоуна доведеться заплатити близько $40 млн. Ця сума буде сплачуватися щороку до закінчення контракту в 2020 році. Потім контракт можна продовжити. 

Організатори гонки в основному заробляють на рекламі та продажу квитків, відсоток від продажу відраховується компанії Екклстоуна. Зараз ціна квитків становить 23 - 30,5 тис. рублів на головній трибуні, 11 - 14 тис. рублів на тимчасових трибунах. Вартість VIP-ложі - 129,6 тис. - 162 тис. рублів.

Як стверджує губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов, практично усі квитки продані всі - 55 тис., а готелі заповнені і вільних місць немає.

У Сочі по дорозі від аеропорту до готелю та з готелю на автодром лише одна реклама - моторного масла, виробник якого спонсорує одну з команд.

У більшості країн гонки "Формули-1" збиткові. Так, рік тому Deloitte оцінила збиток для організаторів гонки в перший рік її проведення в $55 млн.

Вважається, що гонки приносять країні-учасниці Гран-прі непрямі вигоди.

Офіційно Гран-прі стартує в п'ятницю - у пілотів будуть вільні заїзди. В суботу вони проведуть кваліфікацію, а головна гоночна подія стартує о 15:00 в неділю. Його відвідає Володимир Путін.

Еспресо.TV уже повідомляло, як Путін відродив нафталінову мрію Брежнєва про "Формулу-1" за рахунок електорату.