Савченко відправили на психіатричну експертизу, не чекаючи суду

Українська льотчиця Надія Савченко доставлена в одну з лікарень Москви для проходження стаціонарного психолого-психіатричної експертизи

Про це йдеться в заяві голови слідчого комітету Росії Володимира Маркіна, розміщеному на сайті СК РФ, передає Еспресо.TV.

"У зв'язку з тяжкістю вчиненого зараз обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину Савченко призначена стаціонарна комплексна психолого-психіатрична експертиза, і вона доставлена в одну з експертних установ Москви для її проведення. Обвинувачена та її захисник у встановленому законом порядку повідомлені про призначення вказаної експертизи. Медикам належить встановити психічний стан обвинуваченої і представити слідству свій висновок, з яким обвинувачена та її захисник будуть ознайомлені", - йдеться в повідомленні.

Основним завданням проведення експертизи є вирішення питання про осудність-неосудність обвинуваченої, а також визначення її процесуальної дієздатності.

"Зазначу, що скарги Савченко і її захисника, подані в Басманний суд міста Москви на постанову про призначення стаціонарної психолого-психіатричної експертизи, згідно з кримінально-процесуальним законодавством РФ не призупиняють виконання зазначеної постанови слідчого", - заявив Маркін.

Нагадаємо, сьогодні суд у Москві розгляне скаргу української льотчиці Надії Савченко на призначення їй стаціонарної психіатричної експертизи для перевірки на осудність.

Очікувалось, що Савченко буде доставлена ​​зі слідчого ізолятора до суду, щоб особисто взяти участь у засіданні.

Раніше суддя на прохання слідчого вирішив проводити розгляд у закритому режимі заради збереження медичної таємниці, таємниці слідства і персональних даних.

Відзначимо, російські правозахисники з організації "Меморіал" офіційно визнали українську льотчицю Надію Савченко політв'язнем. Водночас захист української льотчиці Надії Савченко хоче домогтися для неї статусу в'язня сумління від міжнародної правової організації Amnesty International та статусу політв'язня від ООН.

Наразі до Росії вилетіла делегація представнків партії "Батьківщина", щоб підтримати Савченко під час засідання суду, яке має відбутися о 16 годині.