Сенцова та інших фігурантів у справі про "теракти в Криму" в Росії включили до списку терористів, - ЗМІ

Росфінмоніторинг включив до списку терористів і екстремістів фігурантів кримінальної справи про теракти в Криму, по якій проходять обвинуваченими режисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, історик Олексій Чирній та інші

У тому ж списку опинився обвинувачений в екстремізмі кубанський активіст Сергій Титаренко, передає Еспресо.TV з посиланням на «Медіазону».

В опублікованому на офіційному сайті Росфінмоніторінгу «переліку фізичних осіб, щодо яких є відомості про їх причетність до екстремістської діяльності або тероризму» - прізвища чотирьох «кримських терористів»: Сенцова, Кольченка, Чирнія і юриста Геннадія Афанасьєва. В кінці минулого тижня стало відомо, що в справі з'явилися чотири нові фігуранти, проте їхніх прізвищ у списку Росфінмоніторингу немає. 

Згадані в переліку фігуранти «кримської справи» знаходяться в московському СІЗО «Лефортово», за версією слідчих ФСБ, вони входили в «диверсійно-терористичну групу «Правого сектору»», готували теракт в Криму, який повинен був відбутися 9 травня цього року, а також здійснили ще два теракти в квітні: підпалили будівлю «Російської громади Криму» і сімферопольського відділення «Єдиної Росії». 

Також у списку є ще один уродженець Сімферополя, 30-річний Дмитро Стороженко, проте невідомо, чи має він відношення до справи Сенцова та інших. 

В цей же перелік Росфінмоніторинг включив Сергія Титаренка - політичного активіста з Краснодарського краю, заарештованого за звинуваченням в екстремізмі. Титаренко проходить по тій же справі, що 23-річна Дарина Полюдова, однак останній ставляться в провину також публічні заклики до сепаратизму. Аналогічні звинувачення висунуто ще трьом кубанським активістам. 

І обвинувачені по «кримській справі», і кубанські активісти не визнані винними в тероризмі або екстремізмі, їх справи знаходяться в стадії попереднього слідства. 

Попадання в перелік Росфінмоніторінга позбавляє людину можливості здійснювати банківські операції на території Росії. Всього в списку понад три тисячі осіб, на минулому тижні він поповнився 37 прізвищами. Як відзначає «Нова газета», один із включених - 12-річний Микита Воронов з Каменськ-Уральського Свердловської області.