Олег Бахматюк звернувся з відкритим листом до прем'єра, міністра фінансів та голови НБУ щодо ситуації з VAB Банком

Звернення стосується необхідності терміново вирішити непросту ситуацію, що склалась у фінустанові

Прем'єр-міністрові України 
п. Арсенію Яценюку
Голові правління Національного банку України
п. Валерії Гонтарєвій
Міністрові фінансів України 
п. Олександру Шлапаку

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Висловлюю Вам свою повагу та як бенефіціар компаній, що є мажоритарними акціонерами ПАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" (ПАТ "ВіЕйБі банк") прошу Вашої підтримки у вирішенні подальшої долі однієї з найбільших фінустанов України.

Звертаюся до Вас з огляду необхідності терміново вирішити непросту ситуацію, що склалась у банку, пов'язану, передусім, із загальноекономічною кризою та глобальним зростанням недовіри населення до банківського сектору, падінням промислового виробництва, зокрема, й через війну на Сході країни. З початку року відтік вкладів населення із банків склав понад 100 млрд. грн. Значна частина клієнтів втратила можливість виконувати свої кредитні зобов'язання перед банками.

Попри ці обставини, до останнього часу "ВіЕйБі банк" в рамках можливостей виконував свої зобов'язання перед клієнтами, зокрема, здійснювалось часткове повернення депозитів, розрахунково-касове обслуговування. Проте наразі для продовження стабільного функціонування фінансової установи та для захисту інтересів сотень тисяч вкладників, "ВіЕйБі банк" потребує додаткової ліквідності та підтримки з боку акціонера та регулятора.

Світовий досвід допомоги банкам у скрутний період свідчить про ефективність такого синергетичного підходу - держави та акціонера - до докапіталізації банків. Як основний акціонер "ВіЕйБі банку", я ухвалив рішення про залучення додаткового ресурсу для підтримки установи у сумі 2,5 - 3 млрд. грн. Це інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків. Таким чином, наші іноземні партнери підтвердили високий рівень довіри до "ВіЕйБі банку", фінансової системи та інвестиційних перспектив України в цілому.

Задля того, аби така допомога була максимально ефективною, а банківський сектор вистояв під цілою низкою зовнішніх натисків, конче необхідною є підтримка Уряду та Національного банку. Я вітаю принципове рішення НБУ щодо підтримки "ВіЕйБі банку", озвучене напередодні першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком, а також всебічне сприяння з боку Міністерства фінансів України. Це позитивний сигнал і для наших вкладників, і для іноземних партнерів, і для громадян України в цілому. Він свідчить про те, що і регулятор, і Уряд створюють умови для виходу країни з кризи.

Черга за конкретними кроками. Вважаю за необхідне ініціювати створення робочої групи, яка б у десятиденний термін підготувала механізми та інструменти щодо підтримки ліквідності банків на основі плану оздоровлення, розробленого правлінням "ВіЕйБі банку" спільно з керівництвом Національного банку та Міністерством фінансів України протягом останніх тижнів. Основою комплексу є рекапіталізація Банку за обов'язкової участі Національного банку України, що гарантуватиме виконання банком своїх зобов'язань при повному контролі НБУ.

З повагою, 
Олег Бахматюк