"Афганський синдром" можна вилікувати за допомогою світла

Вчені з Каліфорнійського університету довели 40-річну теорію про те, як зберігаються і витягуються епізодичні спогади і знайшли спосіб стирати конкретні спогади за допомогою світла

Про це повідомляє "Популярная механика", інформує Еспресо.TV.

Людям, що страждають на посттравматичний стресовий розлад, так званий «афганським синдромом», погані епізодичні спогади можуть серйозно ускладнювати життя день у день: пам'ять про конкретні події може ставати причиною непереборного страху та інших негативних емоційних станів. 

З 1970 року нейробіологи вважали, що епізодичні спогади зберігаються і витягуються в різних частинах мозку. Кора головного мозку і гіпокамп повинні працювати узгоджено в цілях витягання спогади з довготривалого сховища для його повторного використання за запитом. Щоб переконатися в справедливості цієї теорії, вчені використовували у своєму дослідженні оптогенетику, яка дозволяє вивчити нейронну активність за допомогою світла, і мишей з генетично модифікованими нервовими клітинами: ті могли світитися зеленим світлом під час активності. 

Підключивши до стінки однієї з клітин електричний струм, вчені дали мишам привід для страшних спогадів, а флюоресценція дозволила відслідковувати формування цієї пам'яті в мозку: тепер було видно, які конкретно клітини в корі головного мозку і гіпокампі були залучені до навчання і пам'ятали удари струмом. 

Крім того, з'ясувалося, що певні нервові клітини, які зберігають спогади, можуть бути вимкнені за допомогою світла, переданого в мозок по оптоволоконному кабелю. Коли ці клітини в гіпокампі були вимкнені, миші зовсім не пригадували недавній удар струмом. Найголовніше, що вимикання цих клітин в гіпокампі не впливає на функцію пам'яті в цілому. У підсумку довівши, що спогади зберігаються і витягуються різними частинами мозку, вчені відкрили і нову можливість для впливу на пам'ять.