Строковики під АП хотіли, як комбати, потрапити на екрани телевізорів, – Матіос

Нестійка психіка військовослужбовців, а також посилена увага ЗМІ, сприяли екзальтації строковиків під Адміністрацією Президента 13 жовтня

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Він наголосив, що солдати, які прийшли під АП у понеділок, пережили багато психологічних стресів, тому їхню поведінку можна зрозуміти. 

«Я розумію цих малодосвідчених у житті солдатів, які в силу об’єктивних причин перенесли великі психологічні стреси. Бригада спецпризначення Національної Гвардії України простояла грудень-січень біля ВР, в подальшому вони брали участь у діях, які віднесені до бойових, у зоні АТО. Були невідворотні втрати і були поранення. І нестійка психіка військовослужбовців при відсутності належної організації роботи командуванням, призвело до того, що плече товариша спонукало до ефекту масового покидання служби», - зазначив він.

За його словами, увага ЗМІ до цієї події також заохочувала солдатів до протестів, оскільки їм нарешті випав шанс заявити про себе суспільству.

«Бажання виговоритися, отримати публічний ліфт відомості, при тому що командири добровольчих батальйонів, учасники добровольчих батальйонів, ті, хто були на Майдані,  отримали такі ліфти в силу різних причин. У солдат строкової служби це вилилося у бажанні мати своє обличчя в екрані перед мамою, суспільством», - зауважив Матіос і додав: «Спалахи і мікрофони в зуби спонукали солдат до екзальтації».

Крім того, він висловив сподівання, що «в найкоротші терміни військові прокурори і слідчі зможуть отримати висновки службового розслідування командування Нацгвардії і дати кваліфікацію командирам, які це допустили, і прийняти зважене і законне рішення щодо солдатів, у діях яких за окремими ознаками є склад злочину».