Жадан та Рідний презентували у Берліні мистецький проект про війну

Українські художник та письменник представили спільний проект «Сліпа пляма»

Сергій Жадан та Микола Рідний створили спільну композицію персормансу, що алегорично розповідає про війну на Сході України, повідомляє Українська правда. Життя.

Фото: life.pravda.com.ua

Великий за форматом банер показує берлінцям деталь репортажного знімка, на якому зображений зруйнований бомбардуванням житловий будинок у Луганську. Ця робота є частиною нового фотопроекту Миколи Рідного, де фотографії, фокусом яких є воєнний конфлікт на Сході України, взаємопов'язані з концепцією втрати зору. Тому і назва нового мистецького проекту - «Blind spot», або «Сліпа пляма».

«Спочатку, майже незначна крапка, поступово розростається, занурюючи в чорне всю область зору. В інших випадках, темрява пожирає видимість подібно тунелю, що звужується, все далі і далі віддаляючи те, що відбувається, а в кінці - стираючи його повністю. Ця нездатність бачити також є частиною людського механізму самозахисту, провокуючого добровільну сліпоту в ситуації ескалації насильства», - каже Микола Рідний.

Фото: life.pravda.com.ua

Сергій Жадан розкриває тему деструкції війни в своєму есе, розміщеному у вигляді постерів. Текст присвячений зруйнованому краєзнавчому музею в Донецьку:

«Зрозуміло, мало хто звертає увагу на зруйновані будинки, коли щодня доводиться чути про загиблих військових та цивільних співгромадян, коли щодня з'являються фото й імена тих, кого забирає ця війна. Підірвані мости й знищені вокзали в цьому випадку виглядають тлом, на якому минає криваве літо», - розповідає Сергій Жадан.

До кінця листопада також має бути надрукована публікація, що включатиме нову поезію Жадана та повну фотографічну серію Рідного.

Цей проект продовжує серію художніх інтервенцій в публічний простір, серед яких були роботи художників Марти Росслер та Джоша Нойфельда, Харші та інших.