Генпрокуратура відкрила справи проти керівників частин Нацгвардії, які пікетували АП

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти командирів частин Національної гвардії, які брали участь у пікеті Адміністрації президента 13 жовтня

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі ГПУ.

«За фактом бездіяльності військових посадових осіб окремих військових частин Національної гвардії України військовою прокуратурою Центрального регіону України в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 426 КК України», - йдеться в повідомленні.

Згідно матеріалів провадження військові службові особи Нацгвардії України допустили бездіяльність, що виразилася в умисному невиконанні посадовцями дій, які вони за своїми службовими обов'язками повинні були виконати відповідно до вимог законів України та положень статті 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо зміцнення військової дисципліни, запобігання надзвичайним подіям серед особового складу, своєчасного виявлення та усунення їх причин.

«Розслідуванням встановлено, що у порушення Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо заборони військовослужбовцям в організації страйків і участі в них, вранці 13 жовтня військовослужбовці строкової військової служби окремих частин Нацгвардії України у кількості 455 осіб без зброї самовільно залишили територію військових частин та направились до Адміністрації президента, де провели незаконний страйк з вимогою звільнення їх з військової служби в запас, що заподіяло істотну шкоду авторитету органів військового управління та державної влади», - йдеться у повідомленні.

Під час розслідування командуванню Національної гвардії України, Генерального штабу Збройних Сил України та Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України за вищевказаними фактами слідчим призначені службові розслідування щодо наявності в діях командирів військових частин та військовослужбовців строкової військової служби ознак кримінальних правопорушень.

У ГПУ відзначили, що стан розслідування кримінальної справи перебуває на особистому контролі генпрокурора.

Нагадаємо, в понеділок кілька сотень військових Нацгвардії (представники військових частин №3027, 3030, 3066) прийшли до Адміністрації президента з вимогою демобілізації. Вони стверджують, що переслужили свій термін на півроку. Схожа акція протесту відбулася і в Харкові.

Командування Нацгвардії запропонувало учасникам акції протесту повернутися у військову частину для проведення подальших переговорів. Перший заступник глави Адміністрації Президента Геннадій Зубко заявив, що питання демобілізації нацгвардійців залежить від результатів переговорів між Петром Порошенком та Володимиром Путіним, які відбудуться у Мілані 16 жовтня

Командувач Нацгвардії Степан Полторак пообіцяв, що солдати-строковики Нацгвардії, які знаходяться на службі понад установлений строк, отримають премію, а зарплата всім іншим буде 15-го числа.

Після цього частина військових залишили вулицю Банкову. Близько 23:00 протестувати залишалися приблизно 50 солдатів-строковиків.

Проте близько півночі і вони поїхали у свою військову частину.