На Полтавщині хочуть демонтувати всі пам'ятники Леніну до річниці Голодомору

Полтавська область планує розпрощатися з символами тоталітаризму до листопада

Голова Полтавської облдержадміністрації вимагає від райдержадміністрацій демонтувати символи тоталітарної епохи, зокрема, пам’ятники Леніну в усій області. Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі Полтавської ОДА.

Віктор Бугайчук, голова Полтавської обласної державної адміністрації, на апаратній нараді оприлюднив вимогу про позбавлення вулиць, площ та навчальних й інших закладів символів тоталітарної епохи, що знищувала український народ через голодомори і репресії.

Він вимагає, щоб символи тоталітаризму прибрали до 24 листопада - дати увічнення жертв Голодомору 1932-33 років.

«Найбільший зі злочинів людства – Голодомор 1932-1933 років в Україні Верховна Рада визнала актом геноциду українського народу, вчиненого комуністичним режимом СРСР», – зазначив Віктор Бугайчук

Тож він вважає блюзнірством досі зберігати пам’ятники катам українського народу.

Наразі заходи з усунення різноманітних пам’ятників організаторам репресій в Україні вживаються повільно. За відомостями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, на Полтавщині на хвилі Революції Гідності в лютому-березні цього року демонтовано 42 пам’ятники Леніну.

За інформацією управління культури облдержадміністрації, на сьогодні в області з 226 пам’ятників Леніну, які були взяті на облік як пам’ятки культурної спадщини, демонтовано 109, залишилося – 117.

Із 144 пам’ятників іншим діячам комуністичного режиму демонтовано 46, залишилися – 98.