"Розетта" зробила своє перше селфі

Зонд "Розетта" (Rosetta) отримав своє перше селфі: на складеній світлині видно зображення 16-метрової сонячної батареї апарату на тлі комети 67P / Чурюмова-Герасименко

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на ufostation.net.

Світлину зробила 7 жовтня камера CIVA (Comet Infrared and Visible Analyser), встановлена ​​на посадковому модулі "Філа" (Philae). Сам апарат перебував при цьому на відстані 16 кілометрів від комети 67P / Чурюмова-Герасименко. 

На зображенні чітко видно перешийок в її подвійному ядрі, а також потоки пилу і газу, що вони виходять від комети. Як повідомляється, отримане зображення 67P / Чурюмова-Герасименка буде останнім перед спуском зонда "Філа" на ядро космічного тіла. 

CIVA є одним з десяти приладів, встановлених на спусковому апараті. Інструмент складається з семи мікрокамер, розташованих в районі верхньої частини "Філи", і спектрометра.

Зонд "Розетта" запущений 2 березня 2004 Європейським космічним агентством (ЄКА). У роботі місії "Розетта" беруть участь вчені ЄКА, США, Японії і Тайваню. Її метою є вивчення ядра, хімічного складу і еволюції комети 67P / Чурюмова-Герасименко. 

Апарат несе на собі спускний зонд "Філи", який зі швидкістю близько одного метра в секунду повинен наблизитися до комети і за допомогою двох гарпунів прикріпитися до її поверхні 12 листопада 2014. Загальна вага зонда дорівнює приблизно 85 кілограмів. 

Комета 67P / Чурюмова-Герасименко була відкрита в 1969 році радянським астрономом Климом Чурюмовим при дослідженні світлин, зроблених Світланою Герасименко. Комета відноситься до групи короткоперіодичних (її період обертання дорівнює 6,6 року), а розміри великої півосі орбіти становлять трохи більше 3,5 астрономічних одиниць.

Фото: ESA/Rosetta/Philae/CIVA.