В Росії ненароком зламали розгінний блок ракети-носія вартістю 400 млн. рублів

Під час підготовки до космічного запуску на космодромі Плесецьк контейнер з розгінним блоком "Фрегат" впав з залізничної платформи в момент транспортування на заправну станцію

Як пише "Коммерсант", зараз військові та промисловці з'ясовують, чи зможе "Фрегат" тепер літати.

За словами джерела у військовому відомстві, інцидент стався в перших числах жовтня, коли представники Науково-виробничого об'єднання імені Лавочкіна, що розробляють розгінний блок, і фахівці військ повітряно-космічної оборони завершили один з етапів наземних випробувань.

Співрозмовник газети зазначає, що "всі підготовчі заходи проходили відповідно до інструкцій". Однак під час руху складу до заправної станції платформа при вході в один з поворотів перекинулася, перекинувши контейнер що знаходився на ній, з "Фрегатом" всередині. Вантаж був доставлений в монтажно-випробувальний корпус для вивчення пошкоджень.

Вартість розгінного блоку цього типу, за даними відкритих тендерів Роскосмоса, становить порядку 400 млн. руб.

Один з офіцерів на космодромі Плесецьк повідомив, що причиною інциденту стали неполадки в ходової частини платформи, що перевозила вантаж. "Найголовніші побоювання пов'язані з тим, що "Фрегат" при падінні міг отримати критичні ушкодження, тоді б його довелося в терміновому порядку замінювати іншим розгінним блоком, що знаходяться на підприємстві-виробнику, що неодмінно б позначилося на термінах запуску всього апарату. Однак поки побоювання не підтверджуються", - підкреслило джерело в космічній галузі.