Грібаускайте: Слід захищатися від російських інвестицій

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що треба ретельно перевіряти інвесторів, щоб захиститися від таких держав як Росія

Про це литовський президент сказала в четвер в інтерв'ю радіостанції LRT, передає Еспресо.TV з посиланням на Delfi.lt

"Необхідно захистити Литву від таких інвестицій, хоча держава послідовно, і ми всі в цілому, заохочуємо інвестиції в принципі, але в зв'язку із зміною геополітичної ситуації, ми повинні бути більш пильними, більш обережним. Схожа ситуація може повторитися в Маріямполі, ще одна дивна, тільки що з'явилася інформація про повітряну гондолу в Нерінге, яка знаходиться під захистом ЮНЕСКО"

Вона вважає, "дуже дивним" збігом те, що "інвестицію основану на чистій фінансовій авантюрі" запропонували саме у стратегічно важливий об’єкт – Шауляйській аеропорт.

Мова йде про інвестиції компанії Rail Skyway systems, акціонерами якої є жителі Москви. Мерія Шауляя підписала договір, згідно з яким росіяни орендуватимуть земельні ділянки поряд з базою НАТО.

На думку литовського президента, компанії, які планують інвестиції поряд із стратегічними об’єктами слід ретельно перевіряти.

Під загрозою опинилися й інші бази повітряно-військових сил Литви, які розташовані у містах Маріямполі та Ніді, переконана Грібаускайте.

Нагадаємо, що минулого тижня сейм Литви прийняв поправки до національного закону про інвестиції. Згідно із нововеденням, інвестиції у сектор господарства чи обладнання, які мають стратегічне значення для національної безпеки дозволяються лише після оцінки  інвестора на загрозу національній безпеці Литві.