Російському власникові "Альфа-банку" заборонили купувати німецьку компанію

Міністерство енергетики Великої Британії заблокувало операцію компанії Михайла Фрідмана LetterOne щодо купівлі за 5 млрд. євро газових родовищ у Північному морі

Про це пише британська Financial Times з посиланням на свої джерела. Причиною цього називається зв'язок російської компанії з президентом Володимиром Путіним і ускладнення відносин між Москвою і західними країнами. 

Подібний крок британського уряду демонструє вплив санкцій США і Євросоюзу, спрямованих на російську енергетику, банківський і оборонний сектори економіки, а також на наближених до Кремля олігархів із західними зв'язками, пише FT. 

За словами джерел, знайомих з ходом угоди, спроба LetterOne купити нафтогазову компанію RWE Dea, "дочку" німецької RWE, може розтягнутися на тривалий термін або вже навіть провалилася. 
Інвестиційний фонд Михайла Фрідмана LetterOne, що базується в Люксембурзі, повідомив в березні про купівлю Dea, що поставляє нафту і газ у Велику Британію, Німеччину, Норвегію, Данію та Єгипет, за 1,5 млн євро. Це була перша угода для LetterOne, заснованої російським бізнесменом і його партнером Ханом торік для інвестування частини їхнього прибутку в $ 14 млрд, отриманої від продажу їхньої частки у нафтовій компанії ТНК-BP державної "Роснефти". 

Наприкінці вересня Bloomberg повідомив, що продаж RWE Dea інвесткомпанії Фрідмана і партнерів LetterOne затягується через Міністерство енергетики Великої Британії, яке має дати згоду на цю угоду. Тоді ж журнал Der Spiegel з посиланням на свої джерела писав, що Лондон може накласти обмеження на продаж Dea Фрідману, оскільки компанія займається розробкою газових родовищ біля берегів Великої Британії, причому британська влада може навіть відкликати у компанії ліцензію. 

LetterOne і RWE планували закрити операцію в другому півріччі, після того як будуть отримані схвалення наглядової ради і регулятора, говорив представник RWE. Але на тлі розвитку української кризи та погіршення відносин Москви і Берліна угоду розкритикували німецькі політики. Голова зовнішньополітичного комітету бундестагу Норберт Реттген говорив Die Welt, що операція з LetterOne "не вписується в сьогоднішню ситуацію" і ті, хто свідомо посилює свою залежність від поставок російської сировини, "не розуміють серйозності політичного становища". У червні стало відомо, що вивченням планованої угоди зайнявся уряд Німеччини. Міненерго ФРН збиралося з'ясувати, чи не нашкодить угода національним інтересам країни. 

Нагадаємо, що в Україні Михайлу Фрідману належить Альфа-банк і мобільний оператор "Київстар".


Читать полностью на http://eizvestia.com/news_economy/full/544-rossijskomu-vladelcu-alfa-banka-zapretili-pokupat-nemeckuyu-kompaniyu