Український спорт переведуть на клубну систему

Сьогодні на Конгресі щодо реформи в галузі фізичної культури та спорту України представили концепцію, відповідно до якої може бути реформований український спорт

Концепція включає три напрямки реформування - масовий спорт, спорт вищих досягнень та взаємодія держави з територіальними общинами, повідомляє Еспресо.TV.

Концепцію, на основі якої буде розроблений проект реформи і поданий до Верховної Ради, представив керівник робочої групи, президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський.

За даними робочої групи, нині до спорту залучено близько 400 тис. дітей, на яких витрачається 4,5 млрд. грн. Відповідно до концепції, планується ввести адресне фінансування кожної дитини. Близько 150 грн. (ця сума може змінюватися, береться 15% від мінімальної зарплати) держава перераховуватиме спортивному клубу за кожного юного атлета. Клуби будуть внесені до єдиного державному реєстру. Очікується, що такий підхід дозволить збільшити кількість дітей, які займаються спортом, в десять разів - до 4 млн. При цьому фінансування становитиме близько 6 млн. грн. Таким чином, зросте попит на тренерські кадри, а клуби будуть зацікавлені у залученні дітей до спортивних занять.

У спорті вищих досягнень наразі діє досить ефективна система функціонування, про що свідчать медалі українців на спортивних форумах найвищих рівнів. Проте не всі федерації можуть похвалитися такою успішною системою управління. Держава виступає замовником, а федерація повинна шукати таланти і забезпечувати їх усім необхідним для підготовки. Якщо федерація не може впоратися з цим, то вона не буде допущена до державного фінансування.

Ключовою зміною щодо третього напрямку концепції є те, що держава більше не управлятиме спортом, а допомагатиме йому. Федерація є носієм стандартів конкретного виду спорту. Тому має бути вибудувана така вертикаль: міжнародна федерація - національна федерація - спортивний клуб. При цьому, як каже Качуровський, фінансування спорту має збільшитися. 

Зазначимо, наразі триває обговорення представленої концепції із залученням українських та міжнародних фахівців.