В Єврокомісії розповіли, які країни не зможуть перезимувати без російського газу

Єврокомісія провела стрес-тест європейської енергетики з метою оцінити наслідки припинення поставок російського газу восени і взимку 2014 року

Пише Slon.ru з посиланням на сайт Єврокомісії.  

В матеріалах стрес-тесту розглядаються кілька сценаріїв: від припинення транзиту газу через Україну на місяць до повної зупинки поставок до Європи на півроку, включаючи поставки по газопроводу «Північний потік». 

В результаті повного відключення російського газу на шість місяців з 38 країн ЄС і сусідніх держав найсильніше постраждають Фінляндія, Македонія, Боснія і Герцеговина, а також Сербія. Вони можуть недоотримати щонайменше 60% газу на потреби своїх країн, палива може не вистачити навіть для опалення житлових будинків, йдеться в прес-релізі Єврокомісії. 

«На сьогодні тільки одна країна ЄС не може забезпечити поставки газу найуразливішим споживачам - населенню - в разі припинення поставок російського газу, це Естонія», - заявив представник організації.

Таких наслідків можна уникнути, якщо країни будуть узгоджувати свої дії в рамках Євросоюзу, а не діяти тільки в національних інтересах. 

При такому сценарії Болгарія, Угорщина, Боснія і Герцеговина, Македонія, Сербія, Фінляндія і Прибалтика зіткнуться з необхідністю скоротити споживання газу на 20-60%, Польща, Румунія і Греція - на 10%.

Якщо країни будуть діяти тільки згідно своїх власних інтересів, Балкани і Естонія постраждають ще сильніше, аж до повної зупинки газопостачання. Так, максимальне місячне скорочення поставок може скласти 100% по Болгарії, Фінляндії, БіГ і Македонії, 73% по Естонії, 64% по Сербії, 59% по Литві, 35% по Угорщині, 31% по Румунії і 28% по Польщі.

На основі стрес-тесту Єврокомісія виробила ряд рекомендацій. На думку організації, країни повинні уникати державних інтервенцій і використовувати ринковий підхід, прагнути максимально збільшити потужність транскордонних трубопроводів, зняти обмеження на торгівлю енергоресурсами, тимчасово змінити поведінку споживачів газу.

В даний час Євросоюз імпортує 53% споживаних їм енергоносіїв. Найбільш сильно країни об'єднання залежать від поставок нафти (майже на 90%) і природного газу (66%). Приблизно половина первинного енергоспоживання країн ЄС припадає на опалення. 

Євросоюз побоюється повторення ситуації початку 2009 року, коли через газовий конфлікт Росії й України «Газпром» припинив поставки в країну, а потім і європейським споживачам.