Moody's понизило рейтинг Росії через Україну та санкції

Агентство Moody's знизило суверенний рейтинг Росії до Baa2. Прогноз - негативний

В офіційному повідомленні пониження рейтингу пояснюється продовженням української кризи і впливом на перспективи російської економіки розширення міжнародних санкцій, пише RBC.ru.

Серед інших факторів відзначаються обмеження російському бізнесу на позики за кордоном і доступ до іноземного ринку, відтік капіталу, а також низькі ціни на нафту. 

Наприкінці червня цього року Moody's змінило прогноз по суверенному кредитному рейтингу Росії з "стабільного" ​​на "негативний". Сам рейтинг тоді був залишений на рівні Bаа1. Moody's тоді мотивувало погіршення прогнозу по російському суверенному рейтингу ростом сприйнятливості Росії до геополітичних ризиків і погіршенням середньострокового прогнозу економічного зростання. 

Moody's пояснює, що наприкінці червня не знижувало російський рейтинг, оскільки не вважало можливим серйозне посилення санкцій. Проте внесення до «чорного списку» банків з державною участю та ключових енергетичних і оборонних компаній, а також заборону на передачу технологій та індивідуальні санкції змусили агентство переглянути свою думку. 

В середньостроковій перспективі санкції можуть справити вкрай негативний вплив на інвестиційний клімат та середньострокові перспективи зростання, говориться в пояснювальній записці. 

Серед інших негативних чинників відзначається залежність російської економіки від нафтогазового сектора, а також проблеми з бізнес-кліматом всередині країни. 

У березні 2014р. два інших провідних рейтингових агентства - Fitch і Standard & Poor's (S & P) - також погіршили прогнози щодо кредитного рейтингу Росії з "стабільного" ​​на "негативний". Агентства пояснили зміни прогнозу "зростаючими геополітичними та економічними ризиками".