В Німеччині підозрюють, що українські карабіни могли потрапити до Сирії

Уряд Німеччини хоче перевірити свої механізми контролю за експортом озброєнь, оскільки вважають, що українську зброю могли продати через німецьких дилерів сирійським повстанцям

Про це йдеться у відповіді уряду на запит фракції Лівих у Бундестазі, повідомляє Українська правда з посиланням на Der Spiegel.

Причина перевірки - дані про продаж 16 тисяч одиниць напівавтоматичної зброї, а саме самозарядних карабінів Симонова, з України до німецьких дилерів. Пізніше ця зброя була перепродана в Канаду, Швейцарію та Чехію. У США виникла підозра, що цю зброю могли в результаті отримати сирійські повстанці.

Німецький уряд перевірятиме наявну систему контролю за кінцевим використанням зброї, шукаючи можливостей для її поліпшення.

Було передбачено перепродаж гвинтівок "на цивільний ринок" у трьох країнах. Як показали розслідування журналістів видання Der Spiegel в інтернеті, зброя цього типу "як і раніше, доступна на канадському та швейцарському цивільних ринках".

На думку депутата Бундестагу Севім Даґделен із фракції Лівих, федеральний уряд в кращому разі діяв наївно, а в гіршому - припустився небезпечної недбалості. Раніше вже були випадки, коли зброя з Німеччини, що призначалась для США, опинялась у Колумбії.