Папа Римський Павло VI зарахований до лику блаженних

Ватиканський понтифік Павло VI зарахований до лику блаженних Римсько-католицької церкви

Про це повідомляє BBC. Папа римський Павло VI (до інтронізації - Джованні Баттіста Енріко Антоніо Марія Монтіні) очолював Римо-католицьку церкву з 1963 по 1978 роки, в складний для Ватикану період секуляризації західного суспільства.

Латинську формулу, якою за традицією звершується прославляння блаженних, перед початком недільної меси на площі святого Петра у Ватикані вимовив папа римський Франциск.

Після цього під оплески десятків тисяч віруючих на Соборі святого Петра було відкрито величезне зображення блаженного Павла VI, що простягнув руки в знаку вітання. Потім на вівтар був винесений релікварій із закривавленою майкою папи Монтіні, яка була на ньому в листопаді 1970 року під час замаху в аеропорту Маніли.

За бажанням папи Франциска беатифікація Павла VI була приурочена до завершення надзвичайної асамблеї синоду єпископів з проблем сім'ї, яка протягом двох останніх тижнів проходила у Ватикані. Саме Павло VI в вересні 1965 року за рекомендацією Другого ватиканського собору заснував синод єпископів як постійний консультативний орган для допомоги папі в управлінні церквою.

Папа Монтіні став третім главою РКЦ, прославленим в цьому році у Ватикані. Двадцять сьомого квітня цього року тут були канонізовані Іоанн XXIII і Іван Павло II. Примітно, що на недільній церемонії був присутній почесний понтифік Бенедикт ХVI, який в лютому 2013 року зрікся Апостольського престолу. За свідченнями ряду церковних ієрархів, Павло VI не раз задумувався над можливістю завершення папського служіння, зокрема по досягненні 75-річного віку.

Павло VI увійшов в історію католицизму як реформатор, зокрема, провів реорганізацію Римської курії, і активний провідник екуменізму. Він став першим Римським понтифіком з IX століття, який відвідав олександрійського і константинопольського патріархів, після чого були скасовані взаємні анафеми, що існували з 1054 року. Саме Павло VI ввів в богословський католицький оборот фразеологізм "церкви-сестри".