Адмірал Кабаненко не сумнівається, що субмарина у шведських водах російська

Адмірал ВМС ЗСУ Ігор Кабаненко припускає, що у шведських територіальних водах перебуває російський надмалий підводний човен для проведення диверсійних робіт

Таку думку він висловив в ефірі Еспресо.TV, коментуючи появу іноземної субмарини у шведських територіальних водах.

«Зараз там проходить пошукова операція, там беруть участь чотири мінно-тральних кораблі, декілька корветів на чолі з флагманом шведського флоту, за підтримки авіації, берегової охорони й інших підрозділів, щоб ідентифікувати це. Ймовірність що це судно знайдуть, майже 100%. Те, що це не нідерландський човен, – майже 100% інформація», - зазначив Кабаненко і додав, що найімовірніше, невідома субмарина є російською. 

«Скоріше всього це російський підводний човен, враховуючи активність російських сил там», - наголосив він і пояснив свою думку: «Там два російських судна знаходяться, враховуючи маневрування там російського човна, який намагався там щось знайти, можливо, людей підібрати чи обладнання».

За припущенням адмірала, невідомий підводний човен є надмалим і призначений для диверсій.

«Думаю, це надмалий човен довжиною близько 28 метрів, екіпаж 6-10 людей для проведення диверсійних робіт тощо», - зауважив він.

«Думаю, найближчим часом об’єкт буде кваліфікований і ми дізнаємося напевно про нього», - додав Кабаненко.

Адмірал вважає, що причини появи російської субмарини можуть критися у намаганнях Швеції зблизитися з НАТО.

«Можливо, це човен міг стежити за навчаннями у водах Швеції, по-друге, об’єкт в територіальних водах знаходився. Можливо, це пов’язано з намаганням Швеції зблизитися з НАТО. Може бути усе, що завгодно, такі агресивні заходи з боку РФ», - зазначив Кабаненко і наголосив, що в разі виявлення шведами таки російського підводного човна може виникнути військово-політична криза. Він також підкреслив, що Швеція може застосувати зброю проти іноземної субмарини.

«Це право застосовувати зброю державою, на території якої перебувало судно, проти цього судна», - прокоментував він.

Нагадаємо, у п’ятницю шведські війська розпочали масштабну розвідувальну операцію в Балтійському морі за 50 кілометрів від Стокгольму з пошуку "іноземної підводної активності".

Як повідомляють шведські ЗМІ, розвідувальна операція розпочалася після того, як Національне управління радіозахисту Міноборони Швеції виявило радіосигнал російською мовою.

У понеділок російська агенція "РИА Новости" поширила заяву неназваного джерела з міноборони Росії, за словами якого субмарина, яку Швеція шукає в своїх водах, може належати ВМС Нідерландів. У Міноборони Нідерландів такі звинувачення російських колег відкинули.

Тим часом, військові кораблі ВМС Швеції оточили бухту, де ймовірно перебуває іноземний підводний човен, та проводять його пошуки.