Американські сенатори наполягають на збройній допомозі Україні

Білий дім має ухвалити позитивне рішення про надання Україні летальної зброї з метою захисту її територіальної цілісності

На цьому наголосили сенатори Карл Левін і Джеймс Інхоуф у своїй останній публікації в The Washington Post, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Сполучені Штати повинні розпочати надання Україні оборонної зброї, яка допомогла б їй захистити свою територію. Це може включати протитанкову зброю для захисту від бронетехніки, що постачається Росією, боєприпаси, транспортні засоби та апаратуру закритого зв'язку", - йдеться в публікації.

Сенатори підкреслюють, що попри агресивні заперечення такої можливості з боку Росії, цей крок не становитиме жодної загрози для неї, якщо РФ знову не застосує агресії проти України. "Іншими словами, це летальна зброя, однак не провокаційна, бо має оборонний характер", - підкреслили законодавці.

На їхню думку, такого роду підтримка могла б посприяти пошукам рішення, над яким працюють і Україна, і США щодо сталого припинення вогню, забезпечення суверенітету України, демократичних процесів, у тому числі, виборів до Верховної Ради наприкінці цього місяця.

Водночас, як зазначили законодавці, підтримка зброєю має стати тільки однією частиною стратегії США по відношенню до України, в поєднанні з підтримкою зусиль українського уряду в реформуванні політичних та економічних інститутів, зниженні енергетичної залежності, продовженні дипломатії та невпинного тиску на російську економіку.

"Натомість така стратегія повинна включати зброю, щоб допомогти українським військам захищати свою націю", - підсумовується в публікації.

Сенатор Левін, який представляє Демократичну партію, є головою Комітету Сенату в справах Збройних сил.

Джеймс Інхоуф - республіканець, обіймає посаду старшого члена цього ж комітету Верхньої палати США.