Інвестори ЮКОСу хочуть конфіскувати майно Росії у країнах Європи та США

Інвестори колишнього нафтового концерну ЮКОС мають намір домагатися конфіскації майна Російської Федерації в країнах Європи і США в рамках виплати компенсації в 50 мільярдів доларів, яку присудив їм в липні 2014 Міжнародний третейський суд в Гаазі за націоналізацію ЮКОСу

Про це повідомив німецькому журналу Der Spiegel адвокат інвесторів Тім Осборн, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Відповідний матеріал з'явиться в друкованій версії видання в понеділок, 20 жовтня. За словами Осборна, в найближчі тижні колишні власники ЮКОСа подадуть необхідні документи до судів Німеччини. Подібні процеси вони планують ініціювати також у Великій Британії, Нідерландах, Франції та США. 

Щоб дати хід такій справі у ФРН, спочатку один з вищий земельних судів Німеччини повинен постановити, що рішення Гаазького суду має силу на території цієї країни. Як відзначає видання, Німеччина ще 1961 року зобов’язалась визнавати і виконувати такі рішення. У випадку позитивного рішення вищого земельного суду екс-акціонери ЮКОСу повинні будуть знайти майно РФ на території Німеччини та подати позови про його конфіскацію у відповідні земельні суди. Позовні вимоги можуть торкнутися, приміром, замовлених в ФРН літаків для "Аерофлоту" або виплат Німеччиною "Газпрому" за газ.

Росія може до середини листопада оскаржити рішення Гаазького суду, але успіх апеляції малоймовірний. Видання відзначає, що РФ у відповідь на дії колишніх акціонерів ЮКОСу може почати нову "справу ЮКОСу". Крім того, в Держдумі готується закон, який дозволить владі націоналізувати майно іноземних держав в РФ, щоб покрити збитки, завдані російським компаніям і фізичним особам в цих країнах.