Продан: Україну не влаштовує зниження ціни газу до $ 385 рішенням уряду РФ

Україну не влаштовує зниження ціни російського газу до $ 385 за рахунок обнулення урядом РФ експортного мита

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан перед вильотом до Брюсселя на переговори з газових питань з міністром енергетики РФ Олександром Новаком та єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером, передає Еспресо.TV, з посиланням на "Апостроф"

Він зазначив, що розмір ціни повинен бути зафіксований в документі, підписаному керівництвом "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", проте російська сторона не згодна з таким варіантом.

"Ціна не повинна залежати від рішення російського уряду. Ціна повинна бути чітко зафіксована, чітко прописана (в документі господарюючих суб'єктів, - Ред.). Поки є домовленість лише про розмір ціни, але як вона буде застосовуватися поки не ясно", - заявив міністр.

Він також зазначив, що пакет рішень, який буде обговорюватися на завтрашніх переговорах, ще повністю не узгоджений.

"На сьогоднішній день немає остаточних домовленостей по пакетному рішенню. Є лише деякі узгоджені позиції. Багато питань ще належить утрясти", - зазначив Продан. При цьому він підкреслив, що позиція України полягає в узгодженні та затвердженні всіх проблемних питань у пакеті, а не по кожній позиції окремо.

Зазначимо, раніше зниження ціни газу згідно харківським угодам 2010 року проводилося за рахунок обнулення експортного мита урядом РФ. Після анексії Криму, з травня уряд Росії скасував дію нульового мита, і ціна газу для України збільшилася до $ 485 за тис. кубометрів.

Нагадаємо, як передавало Еспресо.TV, 20 жовтня у Києві відбулась зустріч за участі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана та голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, з одного боку, та єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, директора Внутрішнього ринку енергоресурсів при енергетичному департаменті Єврокомісії Клауса-Дітера Борхардта та іншими представниками ЄК – з іншого. Сторони погодили спільну позицію щодо наступного раунду тристоронніх перемовин в форматі Україна-Росія-ЄС з питань постачання газу в Україну, який відбудеться 21 жовтня в Брюсселі.