США стурбовані планами Росії розмістити в Криму комплекси "Іскандер-М"

Комітет Конгресу США направив президенту Бараку Обамі лист, в якому говориться про плани Росії розмістити в Криму тактичну ядерну зброю, зокрема стратегічні бомбардувальники Ту-22М3 і оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М"

Як повідомляє "Комерсант", в листі йдеться, що ще на початку серпня російська влада прийняла рішення про перекидання в Крим бомбардувальників Ту-22М3 і комплексів "Іскандер-М", здатних у перспективі наносити удари високоточними крилатими ракетами Р-500, в тому числі з ядерними боєголовками. Останнє, на думку члена комітету у справах збройних сил Сенату США Джеймса Інофе, вважається прямим порушенням Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаного СРСР в 1987 році.

"Розміщення ядерної зброї на суверенній території іншої держави без її згоди є підступним і цинічним рішенням, - наголошується в листі. - Це дозволить Росії впритул наблизитися до баз НАТО, отримавши військову перевагу в регіоні".

Законодавці зажадали від Обами найближчим часом проінформувати Конгрес про можливі відповідні кроки, які можуть зробити у Вашингтоні. Першим з них, як припускають члени нижньої палати, могло б стати рішення про повне припинення всіх контактів між членами військового альянсу і Москвою, а також виведення російського військового персоналу "з баз і об'єктів НАТО".

Також було запропоновано заборонити Росії проведення інспекційних польотів в рамках договору про "відкрите небо".

 За словами джерела газети в Генштабі РФ, рішення про розміщення морського ракетоносного авіаполку з бомбардувальниками Ту-22М3 в Гвардійському прийнято, однак остаточно процес буде завершено тільки в 2016 році.

"Оснащення півострова новітніми зразками озброєнь є одним з пріоритетних напрямків", - підкреслив високопоставлений офіцер російського Генштабу.