В окупованому Криму створюють "ручне" кримськотатарське об`єднання

В окупованому Криму до кінця року планують створити проросійське об'єднання кримських татар «Къырым»

Про це на прес-конференції у Сімферополі повідомив один з ініціаторів створення «Къырым», віце-спікер кримського парламенту, член Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов, пише Еспресо.TV з посиланням на «Крим.Реалії».

За його словами, новий рух, що створюється у рамках правового поля Росії, не протиставляє себе Меджлісу і буде працювати із владою Криму та федеральною владою Росії для вирішення проблем кримських татар. Ільясов зазначив, що одна з головних цілей «Къырым» - розробка концепції розвитку народу до 2020 року.

«Меджліс кримськотатарського народу загруз безрезультатно в дискусіях, ну, а час нещадний - життя дуже інтенсивно змінюється, приймаються оперативні рішення, які впливають у цілому на життя всіх кримчан і, звісно, кримських татар. Ще не всі співвітчизники відчувають необхідність цих контактів (із владою - ред.), але ми твердо впевнені у правильності свого вибору. Спільно із владою ми можемо знайти шляхи вирішення проблем кримських татар», - сказав Ільясов.

Разом з тим, він запевнив, що «Къырым» не створюється як альтернативна структура чинними формам консолідації самоврядування кримських татар, зокрема, Меджлісу і Курултаю. «Ми поділяємо багато задекларованих у минулому Курултаєм ідей та принципів у справі відновлення і захисту прав кримськотатарського народу», - сказав Ільясов.

Перший з'їзд «Къырым»  планується провести в середині грудня, після чого рух збирається поширити свою діяльність за межами республіки і Севастополя - у восьми регіонах Росії.

У свою чергу, член меджлісу, юрист Тейфук Гафаров повідомив, що до грудня «Къырым» проведе 5-6 зібрань у регіонах Криму, там обговорять статут нової організації, а також оберуть делегатів на з'їзд.

У цілому, «Къырым» має намір «охопити своєю діяльністю» 10 суб'єктів: Крим, Севастополь, Краснодарський край, Татарстан, Башкортостан, Ростов-на-Дону, Самару, Москву, Московську область та Санкт-Петербург.

Нагадаємо, раніше гендиректор БО «Фонд» Крим», член Меджлісу Риза Шевкієв заявляв, що кримська «влада» веде активну роботу по знищенню Меджлісу кримськотатарського народу з метою створення нової провласної структури.

Крім того, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв  повідомляв, що черговий з’їзд Курултаю кримсько-татарського народу, на якому планують обирати новий склад Меджлісу, можуть провести у Стамбулі.