Вчені дізналися дату зародження сексу на Землі

Секс на планеті першими почали практикувати риби 385 млн років тому

Міжнародний колектив вчених з'ясував, що дуже стара панцирна риба Microbrachius dicki - це перший відомий науці вид тварин, який перестав розмножуватися ікрометанням, пише BBC News.

Microbrachius dicki - це кісткові риби, довжиною приблизно вісім сантиметрів, які мешкали близько 385 мільйонів років тому на території сучасної Шотландії. Розбираючи ящик зі скам'янілостями, професор австралійського Університету Флиндерса Джон Лонг (John Long), звернув увагу на дивний L-подібний придаток у самця риби. Вчений припустив, що перед ним - геніталії Microbrachius dicki: сперма потрапляла по борозенками на придатку до самки, у якої виявилися спеціальні кісткові пластинки, що затискають відросток.

Через ці анатомічні особливості риби не могли займатися сексом в місіонерській позиції - вони робили це пліч-о-пліч, як у танці, розповів Лонг. Залишатися в потрібній позиції рибам допомагали маленькі плавникі-«руки», якими вони «обіймалися». 

Парадоксально, але новий спосіб статевого розмноження недовго практикувався в світі тварин - по ходу еволюції риби повернулися до нерестування, коли сперма і яйцеклітини (ікра) скидаються в море особинами обох статей. Тільки через кілька мільйонів років, з появою предків акул і скатів, копуляція повернулася на планету.