Google модифікує пошуковик для боротьби з піратством – і збільшення прибутків

Google оголосила про модифікацію свого пошукового механізму в цілях посилення боротьби з піратством

Компанію не раз піддавали критиці за те, що її пошукова машина дозволяє знаходити сайти, що пропонують контент з порушенням авторських прав. Представники індустрії розваг домагаються від Google повного виключення піратських сайтів з результатів пошуку, інформує BBC.

Замість цього нові заходи, що вводяться компанією, приведуть до того, що система буде більш явно спонукати користувачів до використання легальних ресурсів, типу Spotify або Google Play. Інновація в основному вже була схвалена британським професійним об'єднанням по захисту авторських прав BPI.

При пошуку Google буде тепер виділяти такі легальні сервіси в рамці нагорі сторінки результатів, а також в рамці в правій частині сторінки. Примітно, що подібні результати Google видаватиме на правах реклами, і провайдерам контенту доведеться платити, якщо вони бажають, щоб посилання на їхні ресурси з'являлися вгорі сторінки.

Це вже викликало нарікання серед представників індустрії. "Не можна брати гроші в питанні надання користувачам результатів пошуку стосовно законних послуг", - заявив представник BPI.

Компанія також прийняла заходи для переналаштування свого пошуковика, в результаті чого посилання на сайти з піратським вмістом з'являтимуться внизу пошукового вікна. Такий порядок застосовувався вже протягом декількох років, але тепер, як заявила компанія, їй вдалося "виділити сигнал" для виявлення таких посилань.

Однак в заяві компанії йдеться, що проблема мережевого піратства повинна вирішуватися не за рахунок боротьби з незаконними провайдерами, а за допомогою створення більш доступних і досконалих легальних послуг. З точки зору Google, нерідко користувачі змушені вдаватися до піратських сайтам після того, як легальні ресурси виявляються не в змозі задовольнити їхні запити.

BPI і Google не могли узгодити свої позиції з питання про захист прав на контент в інтернеті протягом декількох років.

Музичні компанії часто вказували, що пошук конкретного музиканта чи артиста через пошуковик Google приводив до появи посилань на сайти, звідки музику можна було скачувати нелегально і безкоштовно. Часто такі посилання розміщуються в пошуковому вікні Google вище, ніж посилання на мережеві магазини, наприклад, iTunes. Google, поступаючись тиску державних структур, поступово пом'якшила свою позицію і прийняла деякі заходи, хоча їх ефективність часто заперечується.

Інші більш агресивні заходи, на ухваленні яких наполягала BPI, включають блокування піратських сайтів типу Pirate Bay, які тепер є недоступними для британських користувачів.