Каспаров: Ходорковський і Навальний не є альтернативою Путіну

Два найяскравіші російські опозиціонери Михайло Ходорковський і Олексій Навальний не є альтернативою Володимиру Путіну, оскільки дотримання норм і принципів міжнародного права не є для них безумовним імперативом

Про це заявив опозиційний російський політик, екс-чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, коментуючи висловлювання Навального і Ходорковського про Крим, передає Еспресо.TV з посиланням на ТСН

"Характерно, що і Навальний, і Ходорковський ретельно підкреслюють свою відданість європейським цінностям, однак їх позиція по Криму ставить хрест на європейському шляху Росії", - вважає Каспаров. 

Політик впевнений, що для того, щоб вступити в "клуб європейських держав", Росія повинна дотримуватися правила цього клубу. В даному випадку найважливішим правилом є повага кордонів і територіальної цілісності сусідніх держав. Без дотримання цього правила не можна говорити не лише про інтеграцію Росії в Європу, але навіть і про елементарну нормалізації відносин із Заходом. 

"Готовність Навального і Ходорковського ігнорувати міжнародне право неминуче девальвує всі їхні декларації про прихильність принципу верховенства права у російських справах. Дивно бачити, як люди, що випробували на собі всі "принади" свавілля путінського режиму, зі смиренним фаталізмом схиляють голови перед цим свавіллям, коли справа стосується зовнішньої політики Росії", - вважає Каспаров. 

Опозиціонер нагадав, що Росія під час підписання Будапештського меморандуму взяла на себе зобов'язання гарантувати територіальну цілісність України. Єдиний спосіб відновити допущене порушення цих зобов'язань полягає в безумовному повернення Криму під юрисдикцію України. 

"Можна провести в Криму ще хоч дюжину референдумів, це не зробить російську анексію ні на йоту легітимнішою, оскільки призначати референдуми на території України, частиною якої є Крим, має право тільки Верховна рада України", - сказав Каспаров. 

Нагадаємо, Навальний в інтерв’ю “Ехо Москви” прямо заявив, що в разі свого обрання, не має наміру повертати Крим Україні. І навіть порівняв півострів з бутербродом з ковбасою, який “передають туди-сюди”.

Ходорковський висловився більш обтічно, заявивши, що рішення кримського питання зажадає декількох десятиліть, і він не доживе до того дня, коли це станеться. Відзначимо, що раніше екс-глава ЮКОСА заявляв, що, поки живий, готовий взяти на себе обов’язки президента Росії.

Читайте також: Майбутнє Криму і демократія в Росії: Портников проти Ходорковського