Магера: "Зайві бюлетені" неможливо використати для фальсифікації виборів

ЦВК не друкує жодних бюлетенів для Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Для Донецької та Луганської областей бюлетені друкуються тільки для 18 з 32 округів

Про це написав на свой сторінці у "Фейсбуку" заступник Голови ЦВК Андрій Магера, передає Еспресо.TV.  

Він зазначив, що використати "зайві бюлетені" для фальсифікації виборів (як це стверджують деякі політологи) неможливо, бо кожен бюлетень має бути використаний винятково на чітко визначеній виборчій дільниці.

"По-перше, ЦВК не друкує жодного бюлетеня для Автономної Республіки Крим і Севастополя. Хоча б тільки тому, що згідно зі статтею 8 закону, який регулює питання статусу тимчасово окупованих територій, в АРК і Севастополі вибори не проводяться. Відтак, окружні комісії у цих двох регіонах не утворені. Про дільничні комісії говорити, думаю, зайве?

По-друге, на брифінгу 17 жовтня ЦВК уже відзначила, що у 14 із 32 округів в Донецькій і Луганській областях вибори не відбудуться. Це округи, які де факто не перебувають під контролем української влади; де, хоча і утворені окружні комісії, проте не утворені дільничні комісії або відсутні безпечні умови для проведення таких виборів не лише членів виборчих комісій, спостерігачів, працівників ЗМІ, але і для самих виборців. Відтак, виготовлені раніше ЦВК бюлетені туди відправлятись не будуть.

По-третє, щодо використання виборчих бюлетенів як таких. Тут я уже розчарую багатьох. Виборчий бюлетень із необхідними високими ступенями захисту виготовляється таким чином, що на ньому друкарським способом проставляється не лише номер виборчого округу, але і номер та вид конкретної виборчої дільниці (частина третя статті 80 Закону України "Про вибори народних депутатів України"). Відтак, використати виборчий бюлетень є неможливим не лише в межах іншого виборчого округу, але і на будь-якій іншій виборчій дільниці цього ж округу. Адже такі бюлетені за змістом частини тринадцятої статті 90 Закону України "Про вибори народних депутатів України" не підлягають врахуванню", - написав він. 

Заступник Голови ЦВК наголосив, що перед тим, як коментувати на широкий загал резонансну тему, варто добре вивчити Закон. 

"Тому звертаюсь до окремо взятих політологів і політтехнологів, вчіть Закон. Вчитись ніколи не пізно. Знадобиться. Бо проявили свою професійну непридатність".

І на завершення посту, Магера звернувся до "кремлівським тролів": "Вибори відбудуться за будь-якої погоди. Парламент буде обраний. Сприйміть це як вимушену реальність".