Маломуж: Німці не надали доказів, що «Боїнг» збили з українського «Бука»

Німецька розвідка не надала доказів, що малайзійський «Боїнг» був збитий з «Бука», захопленого у українських військових

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Моломуж.

«Німці працюють добре, та доказових матеріалів в них також немає. Вони повинні додати матеріали, з чого вони вийшли з такими припущеннями», - заявив Маломуж.

За його словами, не можна однозначно стверджувати було чи не було викрадення «Бука». «Але з боку німецької розвідки, якщо вони називають такі факти, повинні бути конкретні доказові матеріали. Якщо вони їх здобули, але конспіративно, та не можуть показати, то вони не повинні виходити з такими матеріалами», - зазначив експерт.

«Якщо дійсно вони мають докази і вийшли на позицію легалізації,  то вони повинні привести 100% докази того,  де був викрадений «Бук», з якої частини, і де він був застосований. Таких матеріалів за моїми даними, навіть у такої сильної німецької розвідки немає.  Тому я думаю, що це трохи поспішна інформація, яку потрібно ще перевіряти і перевіряти. В практиці спецслужби рідко легалізують матеріли, якщо ж вони легалізовані, то це мають бути 100% доказові матеріали. Чітко визначені і прив’язані до конкретної частини, до конкретної місцевості і, якщо говорити, що розвідники працюють глибоко навіть номерні знаки, переміщення в той або іншій період, особливо коли ми говоримо про збиття «Боїнгу». Такі країни як Бельгія, Нідерланди, які найбільше постраждали від падіння критично ставляться до заяв німецької розвідки. Ті країни, які постраждали, не поспішають звинуватити українську сторону. Вони говорять, що в нас таких даних немає», - зазначив Маломуж.

Нагадаємо, 19 жовтня з'явилася інформація, що президент Федеральної розвідувальної служби Німеччини Ґергард Шиндлер розповів членам Бундестагу, що, проросійські сепаратисти збили "Боїнг" ракетою, випущеною з протиповітряної установки "Бук", яку вони захопили на одній з українських військових баз. В результаті цих дій 17 червня малайзійський літак рейсу MH17, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи, загинули 298 осіб.