Росія в ОБСЄ блокує виконання мінських домовленностей

Представник Російської Федерації в ОБСЄ під час дебатів у Відні оголосив про намір заблокувати ініціативу Києва щодо виконання п.9 Мінського меморандуму - про контроль за українсько-російським кордоном

Про з посиланням на власні джерела в дипломатичних колах повідомляє «Європейська правда».

Як відомо, зараз у Відні відбувається засідання представників держав-учасниць ОБСЄ. Українська сторона запропонувала ухвалити рішення про виконання пункту мінських домовленостей щодо контролю спостерігачів ОБСЄ над всією ділянкою українсько-російського кордону в зоні АТО.

Всі члени організації, за винятком Росії, під час дебатів підтримали українську пропозицію. «Однак Росія наполягає на збереженні чинного мандата, за яким контроль спостерігачів ОБСЄ здійснюється лише у двох прикордонних пунктах», - переказало джерело хід закритої дискусії.

Про проблеми з ухваленням даного рішення повідомив також у своєму «Твіттері» керівник політичного департаменту МЗС України Олексій Макєєв.

Всі рішення в ОБСЄ ухвалюються консенсусом, тому на формальному голосуванні, яке відбудеться в середу, зміна мандата гарантовано буде заблокована. «Присутність спостерігачів ОБСЄ лише на двох пунктах пропуску - це фіговий листок, що лише імітує контроль кордону. Наполягаючи на збереженні такого формату, Росія чітко демонструє свою незацікавленість у деескалації і поверненні ситуації в українське та міжнародно-правове правове поле», - обурився  співрозмовник у МЗС.

В той же час інформацію про небажання Росії розширювати мандат місії ОБСЄ підтвердив постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін. За його словами, ОБСЄ має намір продовжити роботу місії спостерігачів на російсько-українському кордоні ще на три місяці без збільшення кількості пунктів пропуску.

Як вважають російські дипломати, необхідності у розширенні кількості контрольно-пропускних пунктів, на яких будуть присутні спостерігачі, немає, оскільки РФ «повністю контролює свою частину території».