Швеція застосує зброю проти чужої субмарини у разі потреби

Пошукова операція шведських військ із виявлення невідомого підводного човна охопила вже весь Стокгольмський архіпелаг

Про це заявив головнокомандувач збройними силами Швеції Сверкер Йорансон на прес-конференції у вівторок,передає Еспресо.TV  з посиланням на РБК.

За його словами, за останні дні військові отримали багато повідомлень про підозрілі об'єкти, які всі потрібно перевірити і верифікувати, пише The Local.

Офіційний представник військових Йеспер Тенгрот пояснив виданню, що зміни в масштабах проведення операції відбулися порівняно з понеділком, коли пошуки були зосереджені в південній частині архіпелагу. Він відмовився уточнювати "через оперативні міркування", де саме і які сили беруть участь у пошукових заходах.

Йорансон характеризує ситуацію як серйозну, передає Sweriges Radio.

"Я б сказав, що це обурливо, що хтось або щось дозволяє собі проникати на нашу територію", - сказав генерал.

Відповідаючи на питання про докази, Йорансон підкреслив, що хоча вони і непрямі, але досить серйозні для того, щоб почати подібну операцію. Йдеться про те, що підводна діяльність велася або ж ведеться досі.

Як заявили військові, якщо у водах Стокгольмського архіпелагу буде виявлений підозрілий іноземний підводний човен, його змусять спливти силою "із застосуванням зброї у разі необхідності".

Нагадаємо, у п’ятницю шведські війська розпочали масштабну розвідувальну операцію в Балтійському морі за 50 кілометрів від Стокгольму з пошуку "іноземної підводної активності".

Як повідомляють шведські ЗМІ, розвідувальна операція розпочалася після того, як Національне управління радіозахисту Міноборони Швеції виявило радіосигнал російською мовою.

У понеділок російська агенція "РИА Новости" поширила заяву неназваного джерела з міноборони Росії, за словами якого субмарина, яку Швеція шукає в своїх водах, може належати ВМС Нідерландів. У Міноборони Нідерландів такі звинувачення російських колег відкинули.

У понеділок військові кораблі ВМС Швеції оточили бухту, де ймовірно перебуває іноземний підводний човен, а у вівторок закрила повітряний простір над Стокгольмським архіпелагом через продовження пошуків невідомої субмарини.

Сьогодні у мережі також з’явилися фото невідомого підводного човна, навколо якого спалахнув скандал останніми днями.