Стало відомо, про що розмовляв з російським урядом президент компанії Total перед авіакатастрофою

Франко-російська торговельно-промислова палата розповсюдила текст виступу загиблого в авіакатастрофі у «Внуково» президента Total Крістофа де Маржері на засіданні консультативної ради з іноземних інвестицій в понеділок 20 жовтня

 Де Маржері виступив проти будь-яких санкцій, але сказав, що Total буде їх дотримуватися, і закликав прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва виправляти ситуацію політичними методами, згадавши про колишню політики відкритості, пишуть "Ведомости".

"Ми сподіваємося, що збережемо більшу частину нашого бізнесу, особливо з урахуванням тих зобов'язань, які існують між нами, вашим урядом і нашими російським партнерами. Причина цього в тому, що стратегія компанії абсолютно не змінилася. Ми вже пов'язані з Росією. Ми хочемо продовжувати інвестувати в вашу країну, і ми як і раніше готові приносити з собою все найкраще, що у нас є. 

Ми в принципі проти санкцій. Я говорю це знову і знову. Вам це відомо. І це не додає мені популярності у власній країні: мене часто звинувачують, що ми переслідуємо вузькі корисливі інтереси. Насправді я проти санкцій тому, що вони, впевнений, несправедливі й при цьому неефективні. Навпаки, ми вважаємо, що політичні суперечності вимагають політичних рішень. Якщо в підсумку вам залишається лише вдатися до санкцій, це означає провал дипломатії. 

Хочу, однак, наголосити: ми поважаємо санкційні обмеження, яким підлягаємо. Ми ні за яких обставин не підемо проти закону. Таким чином, подобається нам це чи ні, ми підкоримося санкціям ЄС, введеним проти вашої країни. 

Ми проти санкцій ще й тому, що віримо: бізнес - це позитивна сила, канал для діалогу і шлях до взаєморозуміння. Як такий, і особливо в часи труднощів, бізнес потрібно захищати і стимулювати. Сьогодні відбувається зворотне: бізнес в заручниках у політиків. Отже, треба діяти. 

З усією повагою ми наполегливо просимо вас зробити все необхідне, щоб виправити ситуацію. Ні під яким видом я не стану втручатися в політику і не буду робити суджень, на які не маю права. Скажу лише, що якщо наша мета - довгострокові, стабільні іноземні інвестиції в Росію, ми зобов'язані відновити стабільну, мирну економічне середовище між Росією і нашими країнами. Зауважу, що майже те ж саме я раджу своєму уряду, будучи переконаним: взаєморозуміння досягається зусиллями обох сторін. 

Пане прем'єр-міністр, у Росії багато друзів і партнерів на Заході. Ми не вважаємо, що Росію можна ізолювати від основних глобальних економічних і політичних процесів. Я абсолютно впевнений, що політика відкритості, яка минулого допомогла нам подолати стільки перешкод, повинна тривати", - підсумував Крістоф де Маржері. 

В понеділок в Москві пройшло чергове засідання консультативної ради з іноземних інвестицій (КСІІ) під головуванням прем'єра Дмитра Медведєва. У числі 29 топ-менеджерів в ньому брав участь і президент Total. 

Нагадаємо, президент французького енергетичного концерну Total Крістоф де Маржері загинув під час катастрофи літака Falcon-50 в аеропорту "Внуково" у Москві.