У Черкасах люструють чиновника, який поважився на фінансові права співробітників

У Черкасах громадські активісти - представники Самооборони, ультрас та Автомайдану зажадали звільнення головного санітарного лікаря області Віри Чиж

Ця легендарна в самих найгірших сенсах слова чиновниця привернула пильну увагу люстраторів, перш за все тим, що під час Майдану «визначила» на території області такий масштабний спалах епідемії грипу, що заборонила проведення будь-яких масових акцій та мітингів. 

Але, як виявилося згодом, в поле зору громадськості та правоохоронців настільки пильний лікар потрапляє не вперше - ще в 2010 році в Ужгороді, коли Віра Григорівна служила головним державним санітарним лікарем Закарпатської області, вона була фігурантом кримінальної справи. Можна почитати в матеріалах апеляційного суду Закарпатської області, як Віра Чиж, користуючись службовим становищем, призначала на посади головних лікарів людей без спеціальної освіти і укладала сумнівні мирові угоди, що в результаті закінчилося трагедією - масовим отруєнням дітей. І матеріалами про привласнення більше 40 тис. грн. бюджетних коштів. 
  
Проте звільнена зі скандалом чиновниця дивним чином, з порушенням чинних наказів МОЗ України, була працевлаштована на посаду заступника головного лікаря Черкаської облСЕС, звідки свого начальника незабаром «звільнила». Нова посада відкрила ще більш широкі можливості - і вже в 2013 на Черкащині санлікарі збунтувалися проти свого керівництва новоствореної обласної санепідемслужби, воно попросту стало присвоювати зарплати підконтрольних співробітників. 

Медики скаржилися в усі інстанції, що начальник примушує укладати договори на отримання зарплат з «потрібним» банком, відділення та банкомати якого є далеко не у всіх районних центрах. А, отже, щоб отримати зарплату, працівникам доведеться або їхати за десятки кілометрів, або платити чималу комісію іншим банкам. Майже восьми сотням працівників санепідемслужби в ультимативній формі наказали підписати угоду з певним банком. Або залишитися без зарплати. 
  
І останній факт, гідний уваги не тільки люстраційного комітету, а й прокуратури. У 2014 році ряд санепідстанцій області перевірялися фінансовою інспекцією. І як зазначається в узагальненій довідці, в установах виявлені порушення в організації та управлінні державними фінансовими ресурсами і майном на загальну суму 870 тисяч гривень. І це тільки те, що лежить на поверхні.