Я не розумію переговорів з Росією, бо вона є агресором, - Соколовський

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що про газ багато говорять, а це те питання, яке можна вирішити

Таку думку він висловив в ефірі Еспресо.TV

"Нажаль в Україні про газ говорять дуже багато і дуже давно, з набуття незалежності. Футбол і газ для українця стає як святе, хоча, як на мене, а я трошки вмію рахувати, принаймні до десяти, газ – те питання, яке найменше з енергетики, яке можна вирішити, тяжча ситуація з нафтою і ще тяжча з ядерним пальнем", - сказав він

Експерт зауважив, що на його думку, з Росією у цьому питанні взагалі не варто вести переговорів. 

"Я не розумію переговорів з Росією, бо вона є агресором, які можуть бути переговори про газ", - висловився Соколовський. 

Далі експерт розповів, скільки в Україні споживають газу взимку. 

"Давайте рахувати цифри. В минулому році ми спожили багато – 50,2 млрд кубів газу, це багато. З них добули 20, цього року буде приблизно стільки ж. Ми купили в Росії до 12 млрд газу, ще по реверсу 4-5 розраховуємо, загалом 35-37 млрд кубів – цього вистачить, щоб не замерзли, не буде як колись було дуже добре, але цього вистачить", - підкреслив він. 

За словами Соколовського, питанням газу варто було б займатися не восени, а раніше, одразу після закінчення опалювального сезону.

"Я дуже радий, що голова Нафтогазу поїхав до Норвегії і заключив там якийсь контракт по реверсу. Якщо   хоча б в травні займалися реверсом газу, то сьогодні говорили б про великий реверс і це був би не російський газ", - наголосив експерт і додав, що українцям варто навчитися економно витрачати блакитне паливо. 

"Що робити з газом – це стратегічне питання України. Нам треба навчитися менше палити газу.

Де би Ви бачили, щоб був 41% в балансі енергії відносно до газу. Україна покриває десь на 40% свої витрати, а решту закуповує. Польща спалює від 14 до 16 млрд кубів, а ми – 50 млрд", - додав Соколовський.