ЗМІ: Через зв'язки з власником "Альфа-банку" у британського інвестфонду зірвалася угода

Британський фонд прямих інвестицій Pamplona Capital Management LLP, пов'язаний з мільярдером Михайлом Фрідманом, відмовився від планів по покупці виробника матеріалів для пластикових банкнот Innovia Films

Про це повідомляє видання "Укррудпром" з посиланням на Bloomberg.

В листопада 2013 року британський інвестфонд Arle Capital Partners почав переговори з Pamplona про співпрацю у викупі Innovia. Вартість компанії була оцінена в 500 млн євро ($ 641 млн). Фонд Pamplona очолює колишній гендиректор "Альфа-банку" Алекс Кнастер. Основним інвестором фонду є російська "Альфа-груп", співвласником якої є Михайло Фрідман.

Через російських зв'язки Pamplona майбутня угода викликала занепокоєння клієнтів Innovia - центральних банків Австралії і Канади, які використовують матеріали компанії у виробництві своїх банкнот. Також незгоду зі зміною власника висловив Банк Англії, який погодився в березня 2014 використовувати матеріали Innovia у виробництві своїх полімерних банкнот.

В результаті в першому кварталі поточного року Pamplona прийняла рішення відмовитися від угоди. Наприкінці квітня Arle повідомив про придбання Innovia. Гроші на купівлю фонд залучив від міжнародного консорціуму інвесторів.

Хоча Михайла Фрідмана немає в списку санкцій США і Євросоюзу, це вже не перша угода, зірвана через його участь. Минулого тижня ЗМІ писали про те, що британський уряд заблокував операцію з придбання контрольованим Фрідманом інвестфондом LetterOne нафтогазової компанії RWE Dea, дочірньої компанії німецької RWE, за більш ніж 5 млрд євро.

Нагадаємо, що в Україні Михайлу Фрідману належить "Альфа-банк" і мобільний оператор "Київстар". Через приналежність до російського консорціуму "Альфа-груп", Кабмін вже позбавив "Альфа-банк Україна" низки зарплатних проектів військових частин.