Антимонопольний комітет назвав, якою повинна бути справедлива ціна на бензин

Антимонопольний комітет України вважає, що справедлива на сьогодні ціна на 95-й бензин європейської якості - це 14,1-15,13 грн/літр

Про це повідомив в.о. глави АМКУ Микола Бараш, передає "Інтерфакс-Україна"

"14,1 грн/літр - це ціна бензину А-95 європейської якості, яка повинна була бути за наявності значної конкуренції на ринку", - сказав він.

Бараш додав, що ціна в 14,1 грн/літр передбачає «компенсацію нафтотрейдерів за попередні порушення, вона також враховує спадаючий тренд нафтових котирувань на світовому ринку».

За його словами, якщо розраховувати ціну без урахування різкої зміни загальної ситуації з нафтою на світовому ринку, то ціна бензину А-95 повинна становити 15,13 грн/літр, бензину А-92 - 14,52 грн/літр, бензину А-80 - 13,91 грн/літр, дизпалива якості Євро-5 - 14,46 грн/літр. 

"Варіантів є два: виходити на серйозні штрафні санкції та все ж сподіватися на пошук взаєморозуміння з учасниками ринку ... Ми повинні вирішити це питання в листопаді", - вважає він. 

Бараш зазначив, що в рамках проведеного розслідування на ринку нафтопродуктів АМКУ встановив, що найбільші мережі нафтотрейдерів декларують маржу в 500 грн на тонні палива, фактично ж отримують (з урахуванням вертикальної інтеграції) маржу в 3-4 тис грн на тонні. Крім того, комітет встановив наявність значної різниці між тими обсягами нафтопродуктів підвищеної якості, яке закуповують нафтотрейдери і продають кінцевим споживачам. 

"Різниця між закупівлями і продажами в цьому сегменті - майже в два рази. Тобто, береться більш дешевий ресурс і додаються різного роду присадки", - сказав він. 

Як повідомив Н.Бараш, до теперішнього часу АМКУ відкрив 77 справ стосовно мережі нафтотрейдерів про зловживання домінуючим становищем. Зокрема, йдеться про компанії «Лукойл-Україна», «ОККО-Нафтопродукти», «WOG-Ритейл», «Золотий екватор», Альянс Холдинг. Крім того? триває розслідування відносно мереж, пов'язаних з групою «Приват».