Донбасу та прилеглим територіям Росії загрожує радіаційна катастрофа

Через кілька місяців на окупованій території Донбасу, а також у південних районах Ростовської області Росії може виникнути масштабне екологічна катастрофа, бо із затоплених бойовиками шахт на поверхню піднімаються отруєні радіацією води

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає ТСН з посиланням на "Укрінформ".

"У Єнакієвому затоплена шахта "Полтавська", поруч затоплюється "Вуглегірська". Це поруч із шахтою "Юнком", у виробках якої 1979 року було здійснено ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються, і за чотири-п'ять місяців вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню. Рівень радіаційного забруднення перевищить норму в тисячу разів", - прогнозує Волинець.

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає "Укрінформ". "У Єнакієвому затоплена шахта "Полтавська", поруч затоплюється "Вуглегірська". Це поруч із шахтою "Юнком", у виробках якої 1979 року було здійснено ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються, і за чотири-п'ять місяців вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню. Рівень радіаційного забруднення перевищить норму в тисячу разів", - прогнозує Волинець.

У 1990-ті роки, коли внаслідок так званої реструктуризації було кинуто напризволяще десятки шахт у Донецькій та Луганській областях, шахтними водами було отруєно сотні гектарів орних земель не тільки в Україні, а й на півдні Ростовської області, оскільки тамтешні шахти сполучені з сусідніми українськими підземними природними каналами. Крім того, отруйні хімічні сполуки, підняті на поверхню підземними водами, потрапляють у річки басейну Дону і далі – в акваторію Азовського моря. Зокрема, є небезпека винесення туди монохлорбензолу, 50 тонн якого в минулому потрапило в шахту "Олександр-Захід" у Горлівці.  

"Україна та Росія мають усвідомити катастрофу, що насувається", - наголосив голова Незалежної профспілки гірників.