Путін забрав собі найкращі маєтки Криму – разом з „Масандрою” і „кріпаками”

Окупаційна „Рада міністрів” Криму „передала в користування” управлінню справами президента РФ Кримський природний заповідник, держпідприємство "Массандра", кілька держдач, санаторії та дитячі табори

У березні ці об'єкти були націоналізовані, повідомляє "Комерсант".

Як пояснив „глава Криму” Сергій Аксьонов, санаторії та держдачі відвідуватимуть перші особи Росії, а утримуватися вони будуть за рахунок федерального бюджету. Всього в користування управління справами президента РФ (УСП) передали більше 10 об'єктів. Це резиденція "Дубрава-2", держдача на базі колишнього Юсуповського палацу в селищі Кореїз (чинний музей), резиденція "Шатар" біля Масандрівського палацу, а також резиденції N5 і N7 в селищі Гаспра і кілька санаторіїв: "Південний" у Форосі, "Зорі України "в Сімеїзі, "Гурзуфський" і "Алуштинський". Раніше цими об'єктами розпоряджалося державне управління справами при президенті України.

Також в безоплатне користування справами президента Росії передали колишню власність українських міністерств: санаторії "Нижня Ореанда", "Курпати", дитячі табори "Радуга" в селищі Піщане і "Росія" в Євпаторії. "Управління справами президента виділятиме гроші для підтримки цих об'єктів в робочому стані. Держдачі використовуватимуться за призначенням. Їх відвідуватимуть перші особи. Юсуповський палац залишиться відкритим для відвідування туристів", - зазначив Аксьонов.

Також у користування УСП передали Кримський природний заповідник. Він найбільший в Криму і займає близько 45 тис. Га на півдні півострова. Розпоряджатися виробничо-аграрним об'єднанням "Масандра" теж буде УСП. Це найстаріше виноробне підприємство Криму, засноване в XIX столітті князем Левом Голіциним. Сьогодні в "Масандру" входять дев'ять заводів первинного і вторинного виноробства і три самостійних заводи, на яких працює більше 4 тис. осіб.